Welke factor zonnebrand gebruiken?

Je huid met zonnebrandmiddelen beschermen tegen de zon is erg belangrijk. Je voorkomt rimpels en huidkanker. Maar met welke factor moet je eigenlijk smeren? Dit is afhankelijk van je huidtype, de tijd die je in de zon wilt zijn en van de zonkracht!

Huidtype 1: zeer lichte huid
Huidtype 1 is de zeer lichte huid. Mensen met huidtype 1 lopen een zeer groot risico om te verbranden. Zij hebben een zeer lichte huid, vaak sproetjes, rood of lichtblond haar en lichte ogen.

Bij huidtype 1 wordt vaak een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 aangeraden.

Huidtype 2: lichte huid
Mensen met huidtype 2 hebben een lichte huid en verbranden snel. Vaak hebben zij lichte ogen en blond haar.

Bij huidtype 2 wordt vaak een zonnebrandcrème met minimaal factor 15-20 aangeraden.

Huidtype 3: licht getint
De licht getinte huid verbrandt niet snel. Mensen met een licht getinte huid hebben vaak donkerblond tot bruin haar en donkere ogen.

Bij huidtype 3 wordt vaak een zonnebrandcrème met minimaal factor 10-15 aangeraden.

Huidtype 4: donkere huid
Mensen met huidtype 4 verbranden vrijwel nooit. Zij hebben vaak een donkere huid, donkere ogen en een bruine of zwarte haarkleur.

Ook bij huidtype 4 wordt aangeraden om toch zonnebrand te gebruiken. Een factor 5-10 is doorgaans al voldoende.

Factor
De factor van de zonnebrandcrème zegt iets over de termijn waarin jouw huid beschermd is als je de crème hebt opgebracht.

Het is van belang om te weten na hoeveel minuten je verbrand wanneer je zonder zonnebrandcrème in de zon zit. Dit is mede afhankelijk van de zonkracht en van je huidtype. De tijd waarin je verbrand moet je vermenigvuldigen met de factor van de zonnebrandcrème om te weten hoe lang je beschermd bent tegen de zon.

Hoe vaak smeren?
Zonnebrandcrème werkt pas optimaal na 30 minuten. Smeer jezelf dus al in voordat je naar buiten gaat! Het is daarnaast belangrijk om dit elke twee uur te herhalen. Door het zweten en bewegen verdwijnt de zonnebrand namelijk. Daarbij veeg je vaak onbewust wat zonnebrand weg. Je kan beter te veel smeren dan te weinig!

Let op!
Gebruik een zonnebrand die niet alleen beschermd tegen uvb-straling, maar ook tegen uva-straling. De uva-straling zorgt er namelijk voor dat je huid sneller verouderd. Veel zonnebrand beschermd slechts tegen uvb-straling.