Bescherm jezelf tegen de zon!

Als je tijd hebt, is het zeker een aanrader om lekker de zon op te zoeken. Dit is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Een slechte bescherming zorgt voor een snel verouderde huid en gezondheidsrisico’s. Mensen die veel in aanraking zijn gekomen met uv-straling hebben op latere leeftijd meer rimpels en een hogere kans op huidkanker. Vaak zijn deze mensen te herkennen aan een gebruinde huid in de zomer en een rimpelig decolleté en gezicht op jonge leeftijd. Dus hoe mooi dat bruine kleurtje ook is, het is belangrijker om gezond te blijven en bovendien langer mooi! Maar hoe bescherm je jezelf eigenlijk tegen de zon?

Zonkracht
De zonkracht is afhankelijk van verschillende factoren en kan variëren van één tot tien. Van belang zijn de stand van de zon (hoe ver staat de zon van de aarde af), de mate van bewolking (bij veel bewolking is de zonkracht lager), dikte van de ozonlaag (hoe dikker de ozonlaag, hoe minder zonkracht) en de mate van weerkaatsing. De mate van weerkaatsing wordt bepaald door de omgeving waarin je bent. Zo verbrand je op het water vaak sneller dan op het land, dat komt doordat het water de zonnestralen als het ware terugkaatst. Dan bereiken meer zonnestralen jouw lichaam.

De zon is tussen 12:00 en 15:00 in de middag op zijn krachtigst. Je loopt dan het grootste risico om te verbranden en dan is er dus de meeste uv-straling in de lucht.

Hoe komt het dat je bruin wordt?
Huidkanker ontstaat doordat de uv-straling ons DNA aantast. De bruine huid ontstaat eigenlijk als een beschermingsmechanisme tegen de straling. Ons lichaam gaat pigment aanmaken om de schade aan DNA te voorkomen. Mensen met een donkere huidskleur hebben dan ook minder kans op huidkanker als gevolg van uv-straling.

Hoe bescherm je jezelf?
Het gebruik van zonnebrandmiddelen is absoluut aan te raden. Afhankelijk van de zonkracht en jouw type huid kan de juiste zonnebrand worden gekozen. Het is daarbij ook belangrijk om je regelmatig te blijven insmeren. Zeker elke twee uur. Ook wanneer je bijvoorbeeld watervaste zonnebrandcrème gebruikt. Doordat je beweegt en zweet zal de zonnebrand opnieuw moeten worden aangebracht. Zonnebrand bevat uv-filters die de uv-straling gedeeltelijk kunnen tegen houden. Heel erg belangrijk als je in de zon bent en niet op vroege leeftijd rimpels wil ontwikkelen. Vermijd verbranding ten alle tijde!

Is het echt heel warm? Dan is het verstandig om de zon te mijden tussen 12:00 en 15:00 uur. In warmere landen zie je dan ook vaak dat de bevolking een siësta houdt. Alle winkels zijn dicht en de straten leeg. Simpelweg omdat iedereen een middagdutje doet om de ergste hitte te vermijden.