Teff, een gezonde graansoort!

Teff zijn korrels die afkomstig zijn van een grasplant, het is een graansoort die een stuk gezonder is dan de meeste granen. 150 teffkorrels zijn even zwaar als één tarwekorrel. Ze zijn dus ontzettend klein. Teff is verkrijgbaar als witte, rode en bruine variant. Het is een zeer goede bron van mineralen zoals ijzer. Het wordt vooral veel gegeten in Ethiopië maar wordt steeds populairder in andere landen vanwege de gezondheidsvoordelen!

Volkoren
Een groot voordeel van teff is dat de zaden zo klein zijn, dat het onmogelijk is om het laagje er om heen er af te halen voordat het gebruikt wordt. Dat houdt in dat teff altijd volkoren is. En daarmee een stuk gezonder dan de meeste soorten meel.

Door de hoge hoeveelheid vezels en langzame koolhydraten is teff een goede duurzame energieverschaffer. Het geeft een lang vol gevoel en heeft geen opeens stijgend effect op de bloedsuikerspiegel. Ook de grote hoeveelheid eiwitten draagt hier aan bij.

Glutenvrij
Teffmeel is niet glutenvrij. Wel is het geschikt voor mensen met een glutenallergie, coeliakie of glutenintolerantie. Dat komt doordat teff niet de schadelijke glutenfractie bevat welke dit veroorzaakt.

Ijzer
Teff bevat veel ijzer. Ijzer dat afkomstig is uit plantaardige voeding wordt nog wel eens moeilijk door ons lichaam opgenomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat dit niet geldt voor teff. Het lichaam kan de ijzer uit teff gewoon gebruiken.

100 gram teff bevat 5,8 milligram ijzer.

Calcium
Teff bevat meer calcium dan de meeste andere graansoorten. Calcium zit vooral in dierlijke producten en zuivel, daarom is teff ook een goed voedingsmiddel voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet.

100 gram teff bevat maar liefst 159 milligram calcium.

Voedingswaarde
De zaden teff bevatten per 100 gram zo’n 358 calorieën. Ze bevatten veel eiwitten, namelijk 9,6 gram. Per 100 gram bevatten ze 3 gram vezels en 2 gram vet. De teffkorrels bevatten helemaal geen verzadigde, en dus ongezonde, vetten. Naast rijk aan de mineralen ijzer en calcium, bevat teff de mineralen koper, zink, kalium, natrium en fosfor.