Iedereen weet dat overgewicht ongezond is. En iedereen weet ook dat overgewicht veelal het gevolg is van te veel eten. De vettaks is een belasting die in de vorm van accijnzen wordt geheven over ongezonde voeding. Net zoals sigaretten en alcohol, wordt ongezonde voeding dan duurder in de aanschaf. Dit zou eventueel ook te bereiken zijn door ongezonde voeding in een hoger btw-tarief te laten vallen. In plaats van 6% kan er bijvoorbeeld 23% btw over ongezonde voeding worden geheven. Een vettaks is een goed idee! Net zoals het subsidiëren van het kopen van groente en fruit.
Gezonde voeding is duur
Een veel gehoord argument van mensen met overgewicht is dat gezonde voeding te duur is. Dit is natuurlijk per definitie een heel erg slecht argument en een slecht excuus om overgewicht te hebben. Gezonde voeding is goed verkrijgbaar tegen een lage prijs en er zijn heel veel budgettips waarmee je zowel gezond als goedkoop kunt eten.
Daarbij is het natuurlijk ook een kwestie van keuzes maken. Ovenfriet is net zo lekker, en veel gezonder, dan gefrituurde friet.
Rol supermarkt
Ook de supermarkt kan een rol spelen in de strijd tegen overgewicht. De aanbiedingen van koek, snoep en junkfood kunnen bijvoorbeeld achterwege worden gelaten. In plaats daarvan kan er goedkoper groente en fruit worden aangeboden. Of een gratis netje sinaasappels bij boodschappen ter waarde van meer dan € 15,-.
De omgekeerde vettaks
Omdat het invoeren van een vettaks op veel weerstand kan rekenen kan ook worden gedacht aan een omgekeerde vettaks. In plaats van het berekenen van accijnzen over ongezonde voeding, kan het juist worden gestimuleerd om gezonde voeding te kopen. De omgekeerde vettaks is eigenlijk een soort subsidie op het kopen van groente en fruit. En wanneer iets goedkoper wordt, dan is er vanzelfsprekend geen protest vanuit de samenleving.
Ook kan worden gedacht aan het goedkoper maken van de gezonde keuze. Light frisdranken zijn nog steeds ongezond, maar al een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Daardoor kan het drinken van light frisdrank bijvoorbeeld gestimuleerd worden. Wellicht door deze 20 cent goedkoper aan te bieden dan de gewone frisdrank?
Rol overheid
Al met al heeft de overheid er belang bij dat mensen in de samenleving gezond ouder worden. De overheid zou overgewicht op een actieve manier moeten bestrijden. Bijvoorbeeld door het invoeren van een lesprogramma op basisscholen en middelbare scholen gericht op gezonde voeding. Maar ook door de invoering van een vettaks, of een omgekeerde vettaks.
Overgewicht is duur, ook voor de staat. De investering in een omgekeerde vettaks zal dus vermoedelijk vanzelf worden terug verdiend, bijvoorbeeld in de vorm van lagere zorgkosten.