Suiker in voeding waar je het niet verwacht!

Het besef dat suiker ongezond is, wordt steeds groter. Veel mensen proberen suiker dan ook zo veel mogelijk te vermijden. Het is voor iedereen duidelijk dat er veel suiker zit in koek, gebak, chocolade en snoepgoed. Maar er zijn ook heel veel producten waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit! Zo krijg je ongemerkt alsnog veel suiker binnen. Lees in dit artikel in welke voeding suiker zit!

Sauzen
Niet alleen in ketchup, mayonaise, knoflooksaus en vrijwel alle snacksauzen, maar ook in pastasaus zit vaak suiker. Er zijn uitzonderingen, maar doorgaans bevat een pot pastasaus gewoon suiker.

Thee
Veel soorten thee bevatten suiker. Lekker voor de smaak, maar dit maakt de thee natuurlijk wel een stuk ongezonder.

Gedroogd fruit
Bij gedroogd fruit verwacht je dat je een gezond tussendoortje hebt gekozen. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Bij de meeste soorten gedroogd fruit is extra suiker toegevoegd. Dat is helemaal nergens voor nodig, gedroogd fruit is namelijk al zoet genoeg. Bekijk dus goed de verpakking van je gedroogde fruit en ga er niet vanuit dat het enige ingrediënt fruit is.

Blikfruit
Fruit uit blik bevat vaak heel erg veel suiker. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld appelmoes.

Brood
Er zijn vrij weinig broden te koop in de supermarkt waar geen suiker aan is toegevoegd. Ook bij de bakker is zo’n suikervrij brood vrijwel niet te krijgen. Op brood staat vaak ook nog eens geen ingrediëntenlijst vermeld, waardoor het onduidelijk is dat er suiker in zit. Toch kun je er doorgaan van uit gaan dat er in brood gewoon suiker zit. Wanneer je brood zonder suiker wil, dan moet je deze zelf bakken of bijvoorbeeld in de natuurwinkel halen.

Kant en klaar producten
In de meeste kant-en-klaar maaltijden zit suiker. Dat geldt voor pizza’s en pasta’s. Maar zeker ook voor salades en rijstgerechten.

Sojaproducten
In vrijwel alle sojaproducten zit een kleine hoeveelheid suiker toegevoegd. In verse tofoe en soortgelijke producten is vaak geen suiker toegevoegd. Alle overige verpakkingen met sojaproducten bevatten vaak suiker.

Worst
Worst bevat vaak suiker.

Soep
In vrijwel alle pakken, zakken en blikken soep zit suiker.

Chips
In chips zit heel erg vaak suiker. Vrijwel elke zak die je pakt in de supermarkt bevat suiker. Een uitzondering daarop is naturel chips. Kijk dus altijd goed op de verpakking voordat je een zak chips koopt!

Jam
Jam bestaat vaak voor meer dan helft uit suiker. Onnodig, want het fruit zelf heeft al meer dan voldoende zoetkracht. Er is jam te koop die alleen van nature aanwezige suikers bevat.

Wanneer je suiker wilt vermijden is het dus van groot belang om heel goed op te letten. Eigenlijk moet je op elke verpakking kijken!