Valkuil van suikervrij, vetvrij of zoutvrij eten!

Veel mensen willen graag suikervrij eten. Of vetvrij. Een valkuil van zo een ‘gezonde’ levensstijl is het vervangen van het ene kwaad, door het andere kwaad. Producten zonder suiker kunnen bijvoorbeeld weer veel vet bevatten. Producten die vetvrij zijn, bevatten dan vaak weer veel suiker. Ook bij zoutvrije producten is er vaak sprake van een vervanging van het zout door andere ingrediënten die niet per definitie gezond zijn.

Voorbeelden
Een sprekend voorbeeld van een vetvrij product zijn de vele soorten fruityoghurts uit de supermarkt. De voedingswaarde van een willekeurige soort aardbeienyoghurt 0% vet per 100 gram (het gaat om de Almhof vetvrije aardbeienyoghurt):

83 calorieën
14,8 gram koolhydraten
14,3 gram suikers
5 gram eiwit
0,19 gram zout

Vergeleken met een magere yoghurt bevat deze yoghurt dus veel meer calorieën, wel 50 meer per 100 gram. Daarnaast bevat deze yoghurt ongelofelijk veel suiker! De yoghurt bestaat voor meer dan 14% uit suiker. Voor de juiste smaak is bovendien ook nog eens zout toegevoegd.

Bij andere suikervrije producten is de suiker juist vaak vervangen door meer vet. Dit, om het product meer smaak te geven. Bij zoutarme producten wordt juist vaak weer extra suiker toegevoegd.

Conclusie
Wanneer je van plan bent om suikervrij te gaan eten! Let dan goed op de verpakkingen van producten. Suikervrij staat niet gelijk aan gezond. Let er op dat de andere ingrediënten ook gezond zijn. Het beste is natuurlijk om zo veel mogelijk verse groenten en fruit te eten en alle producten in zakken, pakken en potjes helemaal links te laten liggen. Dit is echter wel heel erg moeilijk.