Bataat is helemaal niet zo gezond als we zouden moeten geloven!

Bataat, ook wel zoete aardappel genoemd, is een nog weinig gebruikt product in de Nederlandse keuken. Veel mensen geloven dat de zoete aardappel een stuk gezonder is dan een normale aardappel. Maar is dit eigenlijk wel zo? In dit artikel vind je een vergelijking tussen de zoete aardappel en de gewone aardappel. Oordeel zelf, welke van de twee is gezonder?

Calorieën
Een gewone aardappel bevat per 100 gram ongeveer 78 calorieën. De zoete aardappel bevat ongeveer 30 calorieën meer per 100 gram. Bataat bevat per 100 gram 97 calorieën.

Vet
Zowel de zoete aardappel, als de gewone aardappel, bevatten van nature zichzelf weinig vet. Bataat bevat meer vet dan een gewone aardappel, ongeveer 0,6 gram per 100 gram. Gewone aardappelen bevatten slechts 0,1 gram vet per 100 gram.

Eiwit
De zoete aardappel bevat ongeveer 1,5 gram eiwit per 100 gram. Gewone aardappelen bevatten ongeveer 2 gram eiwit per 100 gram.

Koolhydraten en vezels
Op het gebied van vezels zijn er ook geen significante verschillen. De hoeveelheid vezels en koolhydraten in de zoete aardappel en de gewone aardappel is ongeveer gelijk.

Smaak
Met zoete aardappelen kun je eigenlijk alles wat je ook met gewone aardappelen kunt. Bakken, frituren, de bereidingswijze is grofweg gelijk. Maar over smaak valt niet te twisten. De zoete aardappel heeft beslist een andere smaak dan een gewone aardappel. Je vindt het lekker, of juist helemaal niet lekker. Het is gewoon een kwestie van proberen!

Wat is nu gezonder?
Op het eerste oog lijkt er niet veel verschil te zitten in de gewone aardappel en de zoete aardappel. Toch wordt de zoete aardappel vaak als powerfood en gezonde vervanging neergezet. Maar is dit wel helemaal juist? Niet wanneer we kijken naar de hoeveelheid calorieën, vet en eiwitten. De gewone aardappel bevat minder calorieën, minder vet en meer eiwitten.

Vitamines en mineralen
Het enige voordeel dat de zoete aardappel heeft is dat deze iets meer vitamines en mineralen bevat. Zo bevat 100 gram zoete aardappel bijna vier keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Daarnaast is bataat rijk aan vitamine C, vitamine B3, vitamine B5 en vitamine B6. Ook de mineralen mangaan, kopen en kalium zitten in bataat. Daarnaast bevat bataat tryptofaan. Een stof die belangrijk is bij voorkomen van serotonine tekort!

Glycemische index
Daarnaast kan ook worden gezegd dat bataat gezonder is doordat deze minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Bataat doet de bloedsuikerspiegel minder sterk stijgen dan de gewone aardappel. Dat is natuurlijk goed nieuws voor mensen die willen afvallen en voor diabetici. Helaas is de glycemische index van bataat nog steeds hoog, namelijk 50. De witte aardappel heeft een glycemische index van 80.