Voorkom (of bestrijd) een serotonine tekort!

Een juiste hoeveelheid serotonine voorkomt vele kwalen. Het voorkomen van een tekort aan serotonine is heel eenvoudig en daar is geen supplement voor nodig. Dus tijd voor tips over hoe je een serotonine tekort voorkomt, en hoe je een serotonine tekort kan oplossen! Dit kan aanpassingen vergen in je levensstijl en vermoedelijk ook in je voedingspatroon.

Voeding
Voor het aanmaken van serotonine heeft het lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig. Zonder voldoende vitamines en mineralen ligt een serotonine tekort op de loer. Vooral belangrijk zijn vitamine B3, vitamine B6 en magnesium. Het is van belang om gezonde vetten te eten en gefabriceerde voeding links te laten liggen. Ook stimulerende voeding zoals suiker, cafeïne en alcohol kan je bij een serotonine tekort het beste vermijden.

Zonder koolhydraten kan ons lichaam geen serotonine maken. Het is daarom belangrijk om voldoende gezonde koolhydraten te eten. Bijvoorbeeld volkoren brood en volkoren pasta.

Andere stoffen die de aanmaak van serotonine stimuleren zijn inositol en l-theanine. Daarnaast zijn tryptofaan en 5HTP uiteraard van belang. Maar deze stoffen kan je lichaam zelf aanmaken wanneer je een goed, gevarieerd en gezond voedingspatroon hebt.

Ontbijt (vroeg)
De meeste serotonine wordt bovendien vlak na zonsopgang gemaakt. Zo ongeveer twee uur na de opkomst van de zon is de productie van serotonine op zijn hoogst. Het is daarom belangrijk dat het lichaam voldoende stoffen heeft om de serotonine ook daadwerkelijk te kunnen aanmaken. Een eiwitrijk ontbijt is daarbij heel belangrijk.

Drink
Het drinken van voldoende water is uiterst belangrijk. Dat komt doordat serotonine een neurotransmitter is. Zonder voldoende vocht wordt de aanmaak van neurotransmitters verstoord. Zorg er dus voor dat je ten minste 1,5 liter vocht binnen krijgt!

Licht
Serotonine wordt onder invloed van zonlicht gemaakt! Zorg er dus voor dat je voldoende in de zon te vinden bent. Ook wanneer er sprake is van bewolking en je de zon eigenlijk niet ziet is het toch belangrijk om naar buiten te gaan. Het zonlicht wordt namelijk wel opgenomen door je huid en dat is nodig voor de aanmaak van serotonine.

Slaap voldoende
Een tekort aan slaap kan er toe leiden dat je te weinig serotonine aanmaakt. Zorg dus altijd voor een nachtrust van minstens acht uur.

Beweeg
Sporten helpt bij een goede aanmaak van serotonine. Dat komt doordat tryptofaan na het sporten langer actief wordt in de hersenen. En dit is nou net de stof waar de hersenen serotonine van kunnen maken.