Serotonine helpt in de strijd tegen obesitas en depressie

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter. Neurotransmitters zorgen voor de communicatie binnen de hersenen. Meer bekende zijn dopamine en adrenaline. Maar hoe maakt ons lichaam eigenlijk serotonine? En wat zijn symptomen van een tekort aan serotonine?

Hoe maakt ons lichaam serotonine
Het lichaam kan serotonine zelf maken. Hiervoor heeft ons lichaam de eiwitten uit onze voeding nodig. Uit deze eiwitten worden aminozuren gewonnen. De afbraak van eiwitten leidt onder meer tot het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan wordt vervolgens door het lichaam gemaakt tot 5 HTP. 5 HTP wordt vervolgens in de lever en de hersenen omgezet in serotonine.

Tekort aan serotonine?
Een tekort aan serotonine is te herkennen aan verschillende symptomen. Serotonine is onmisbaar voor de aanmaak van melatonine. Melatonine speelt een belangrijke rol bij het slaap. Een tekort aan serotonine leidt dus ook vaak tot slaapstoornissen en een slaaptekort. Daarnaast zijn spanning, migraine, een gestrest en opgejaagd gevoel, obsessief gedrag, behoefte aan suiker en depressie symptomen van een tekort. Heb je last van één van deze symptomen? Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar het serotonine niveau.

Wat zijn de oorzaken van een tekort?
De oorzaken van een tekort aan serotonine zijn stress, een tekort aan vitamine B3 of vitamine B6, een insuline intolerantie, een tekort aan magnesium een een eetstoornis. Personen met boulimia hebben vaak een tekort aan serotonine. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van eetbuien en compenseren. Ook de genetische aanleg speelt een belangrijke rol.

Serotonine en gewicht
Serotonine speelt een belangrijke rol bij het gevoel van verzadiging. Een laag serotonine niveau in de hersenen leidt tot eetbuien en een sterke behoefte aan koolhydraten.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een hogere hoeveelheid 5 HTP leidt tot een lagere calorie-inname, simpelweg door een lager hongergevoel. Serotonine kan dus een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van overgewicht.