Wat is het verschil tussen koolhydraten en netto koolhydraten?

Er zijn tegenwoordig veel diëten die gebaseerd zijn op het minderen met koolhydraten. Daarbij worden vaak de term koolhydraten en netto koolhydraten door elkaar gebruikt. Het verschil tussen koolhydraten en netto koolhydraten kan nogal eens verwarrend zijn. Niet handig natuurlijk als je slechts een bepaalde hoeveelheid koolhydraten mag per dag. Maar wat is het verschil tussen koolhydraten en netto koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten?
Er zijn veel verschillende soorten koolhydraten. Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron van ons lichaam. Elke gram koolhydraten bevat vier calorieën. De term koolhydraten is eigenlijk een verzamelnaam voor zetmeel en voor suikers. Daarbij worden alle suikers bedoeld: lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en sacharose (pure suiker).

Verschil tussen netto koolhydraten en koolhydraten
De verschillende koolhydraten hebben verschillende effecten op het bloedsuikerniveau. Met netto koolhydraten worden alleen de koolhydraten bedoeld die een effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten zonder effect op de bloedsuikerspiegel, zoals vezels, worden niet tot de categorie netto koolhydraten gerekend. Deze koolhydraten kunnen niet worden opgenomen door het lichaam en komen dus ook niet in ons bloed terecht. Van vezels wordt je dus ook niet dik, ze worden immers niet verteerd in ons darmstelsel, maar verlaten via ontlasting weer ons lichaam.

Koolhydraten op het etiket
In Nederland wordt het aantal koolhydraten en het aantal vezels op de verpakking vermeld. Daarbij wordt het aantal vezels niet tot de koolhydraten gerekend. Het aantal koolhydraten is dus doorgaans ook het aantal netto koolhydraten dat een product bevat. Dit is alleen niet het geval wanneer je een product koopt dat suikeralcohol (sorbitol, maltitol, erythritol) bevat. Suikeralcohol is een koolhydraat met een gering effect op de bloedsuikerspiegel. Het aantal netto koolhydraten kan in producten met suikeralcohol dus lager zijn dat het aantal koolhydraten dat wordt vermeld.

In het buitenland gelden vaak andere regels omtrent de etikettering van de voedingswaarden. In Amerika worden vezels bijvoorbeeld wel tot de koolhydraten gerekend. Om daar het aantal netto koolhydraten te weten moet je dus de hoeveelheid koolhydraten min de hoeveelheid vezels doen. Dat is natuurlijk goed om te weten!