Wat is het verschil tussen kruimige en vastkokende aardappelen?

Er zijn veel verschillende soorten aardappelen. Vaak kan je kiezen uit kruimige of vastkokende aardappelen. In deze categorieën worden de aardappelen nog verder onderverdeelt in kruimig en extra kruimig en vastkokend en vrij vastkokend. Maar maakt het uit welke aardappelen je gebruikt?

Kruimig
Kruimige aardappelen vallen snel uit elkaar. Dit maakt ze geschikt voor gerechten zoals stamppot en aardappelpuree maar minder geschikt wanneer je hele gekookte aardappelen wil serveren of de aardappelen wilt bakken. Veel mensen waarderen echter juist het korstje dat kruimige aardappelen krijgen wanneer je ze bakt.

Vastkokend
Vastkokende aardappelen vallen juist niet snel uit elkaar en zijn daardoor meer geschikt om te koken en te bakken. Je kunt er gemakkelijk dingen mee doen zonder dat de stukken aardappel uit elkaar vallen. Voor het maken van bijvoorbeeld rösti kan je dan ook het beste vastkokende aardappelen gebruiken.

Smaak
De smaak van de verschillende soorten aardappelen zijn in principe niet verschillend.

Aardappelrassen:
De volgende soorten zijn vastkokende aardappelen: Nicola, Ditta, Lady Christl, Inova, Ballerina en de Opperdoezer-ronde.

De iets minder vastkokende aardappelen zijn: Bildtstar, Mozart, Platina en Agria.

Kruimige aardappelen zijn: Frieslander, Milva, Melody, Maritiema en Victoria.

Extra kruimige aardappelen zijn: Eigenheimer, Irene en Doré.