Zijn tomaten gezond?

Tomaten zijn lekker en ook nog eens heel erg gezond! Ze bevatten veel lycopeen en vele andere gezonde antioxidanten, vitaminen en mineralen waardoor ze een goede bijdrage leveren aan onze gezondheid. Zo bestrijden ze verschillende ziektes en bevorderen een mooie gezondheid van de huid.

Lycopeen
Tomaten zijn bijzonder rijk aan lycopeen. Dit is een antioxidant welke de veroudering van het menselijk lichaam tegen gaat. Tomaten dragen daardoor bij aan de verjonging van de huid. Deze stof is voornamelijk in de schil van de tomaat te vinden. Je krijgt de voordelen van deze stof door de tomaat te eten, maar ook door er bijvoorbeeld een gezichtsmasker van te maken. De schil van de tomaat enige tijd op de huid laten liggen heeft een positief effect op de gezondheid van de huid.

Lycopeen is niet alleen goed voor de huid, maar ook voor het omlaag brengen van het risico op hart- en vaatziekten! De totale hoeveelheid slecht cholesterol wordt verlaagd en lycopeen voorkomt dat het bloed gaat klonteren. Daardoor ontstaan er minder hart- en vaatziekten bij mensen die veel tomaat eten.

Daarnaast is lycopeen ook nog in staat om diabetes te bestrijden. Bij dieren die veel lycopeen kregen, werd zelfs herstel waargenomen. Ook helpt lycopeen in het voorkomen van hersenbloedingen.

Kanker
De Journal of the National Cancer Institute heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat carotenoïden het risico op kanker verlagen. Het gaat dan bijvoorbeeld om alfacaroteen, bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen. De tomaat is bijzonder rijk aan bètacaroteen en lycopeen waardoor het risico op kanker verlaagd kan worden. Dit komt mede doordat tomaten bijdragen aan het voorkomen van beschadiging aan het DNA.

Vitamine C
Tomaten zijn rijk aan vitamine C. Dit is misschien wel de meest essentiële vitamine voor de mens.

Daarnaast bevatten tomaten ook nog eens relatief veel vezels en eiwitten en weinig suiker. Dit maakt de tomaat bijzonder effectief tijdens het afvallen. Het kan dan ook geen kwaad om dagelijks tomaat te eten!

Voedingswaarde
1 tomaat van ongeveer 100 gram bevat 19 calorieën, 1 gram eiwit, 2,9 gram koolhydraten, 0,2 gram vet en 1 gram vezels.