Chiazaad is super gezond!

Chiazaadjes lijken qua uiterlijk erg op maanzaadjes. De smaak van chiazaad is zo goed als neutraal. De zaden komen van de chiaplant, de Salvia Hispanica. Deze plant is familie van de muntplant. Chiazaden zijn erg gezond, zijn gemakkelijk in een dagelijks menu te verwerken en dragen ook nog eens bij aan het afvallen.

Chiazaden zijn gezond!
Door de gezonde voedingsstoffen van chiazaden zijn ze uitermate gezond. Zo bevatten ze per gram maar liefst zes keer zoveel vezels als een gemiddeld volkorenbrood, zes keer zoveel calcium als melk, drie keer zoveel ijzer als spinazie, twee keer zoveel kalium als een banaan en maar liefst 15 keer zoveel magnesium als broccoli.

Chiazaden en afvallen
Een groot voordeel van chiazaden is dat ze kunnen bijdragen aan het verliezen van gewicht. Dat komt door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel en hebben een positieve werking op de bloedsuikerspiegel. De stabiliserende werking zorgt ervoor dat je minder snel weer honger hebt en dus in totaal minder calorieën zult eten.

Voedingswaarde
Chiazaad zit boordevol vitamines en mineralen. Per 100 gram bevatten de zaden 383 calorieën. In deze tabel staat meer informatie over de voedingsstoffen in de zaden.

Calorieën 383
Vet 33,3 gram (waarvan 29,05 gram onverzadigd en geen transvet)
Koolhydraten 37,3 gram
Eiwit 20,75 gram
Vezels 36 gram
Omega 3-6-9 20,7 gram – 6,3 gram – 2,07 gram
Vitamine B1 0,83 milligram
Magnesium 383 milligram
Selenium 0,083 milligram
Calcium 763 milligram
Ijzer 8,3 milligram
Koper 1,6 milligram

Hoe gebruik je chiazaad?
Chiazaadjes kun je eigenlijk overal voor gebruiken. Je kunt ze door de muesli gebruiken, of door het pannenkoekenbeslag. Ook kan je ze door salades en wok- en rijstgerechten gooien. De combinatie van een notenpasta en chiazaad als beleg is ook erg lekker. Ook door smoothies en guacamole kan je gemakkelijk chiazaad doen. Er zijn dus mogelijkheden genoeg.

Nadelen van chiazaad
Chiazaden kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Ze kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, braken, of tot verstopping. Dat komt door de grote hoeveelheid vezels. Wanneer je te weinig water drinkt kan dit gemakkelijk leiden tot verstopping en stoelgangproblemen.

Daarnaast kan chiazaad een bloedverdunnende, bloeddrukverlagende werking hebben. Let dus vooral op als je bloedverdunners, bloeddrukverlagers of vochtafdrijvende medicijnen gebruikt. Ook zijn er mensen die een allergische reactie vertonen op de zaden.