Is cellulite afhankelijk van je gewicht?

Cellulite is, in tegenstelling tot wat veel mensen, niet afhankelijk van het gewicht. Zo zijn er mensen met veel overgewicht zonder cellulite en slanke mensen met juist extreem veel cellulite. Cellulite is niet afhankelijk van de hoeveelheid vet, maar van de hoeveelheid vocht in je lichaam. Het zijn vochtophopingen die de cellulite veroorzaken. Dat betekent dat afvallen er dus ook niet voor zorgt dat cellulite verdwijnt. Wel kan sport er aan bijdragen dat cellulite vermindert.

Wanneer je sport, vermindert de cellulite zichtbaar. Dat komt niet doordat de cellulite opeens verdwijnt maar doordat de spieren onder de cellulite groter worden. De cellulite wordt dan als het ware uit elkaar gerekt waardoor deze niet, of in ieder geval veel minder, zichtbaar is.

Het jojo-effect heeft absoluut een negatieve uitwerking op de hoeveelheid cellulite. Dat komt doordat de elasticiteit van de huid alsmaar groter wordt. De huid wordt echter maar moeilijk weer zo strak wanneer je het aangekomen gewicht weer verliest. Dit verergert de hoeveelheid cellulite zichtbaar.