Hoeveel aspartaam mag je per dag?

Aspartaam is een zoetstof die maar liefst 200 keer zoeter is dan kristalsuiker. Het e-nummer van aspartaam is e-951. De zoetstof bevat nauwelijks calorieën en wordt daardoor veel gebruikt in light-producten. Maar is aspartaam echt zo slecht als veel mensen geloven?

Er doen veel doemverhalen de ronde over aspartaam. Het internet staat vol met de gevolgen die aspartaam op de gezondheid heeft. Het zou het risico op kanker en verschillende andere ziekten verhogen. Feit blijkt echter dat dit nog niet wetenschappelijk is bewezen. De toekomst zal uitwijzen of aspartaam schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de mens heeft. De mensheid is immers nog te kort bezig met het consumeren van aspartaam om schadelijke gevolgen op de lange termijn nu al te kunnen meten.

Dagelijkse aanbevolen maximum hoeveelheid aspartaam
Er wordt aangeraden om dagelijks niet meer dan 40 milligram aspartaam per kilo lichaamsgewicht te consumeren per dag. Dat is behoorlijk veel. Stel dat je 70 kilo weegt, dan mag je dus 2800 milligram aspartaam per dag. Dat betekent dat je meer dan 2,5 liter cola light kan drinken per dag.