Goed nieuws: door melk (in combinatie met luteïne) ga je automatisch meer bewegen!

Stel je toch eens voor dat er iets bestaat dat ervoor zorgt dat je jezelf beter kan motiveren om te gaan sporten. Het is al bekend dat de psychische gezondheid verbetert door sport, maar ook dat de psychische gezondheid samen hangt met de motivatie die kan worden opgebracht om te gaan sporten. Onderzoek onder proefdieren heeft een positieve uitkomst.

Het onderzoek
De ratten werden onderverdeeld in vier verschillende groepen:
1. Standaard voeding.
2. Ratten kregen dagelijks melk.
3. Ratten kregen dagelijks luteïne.
4. Ratten kregen dagelijks zowel melk als luteïne.

De hoeveelheid luteïne was 1 mg per kilo lichaamsgewicht. Volgens de onderzoekers komt dit overeen met een hoeveelheid van 10 tot 15 mg per dag voor een persoon. Alle ratten hadden een treadmill tot hun beschikking en van iedere rat werd de hoeveelheid lichaamsbeweging bijgehouden.

Resultaat
Ratten die dagelijks melk en luteïne kregen bewogen veel meer dan de andere ratten. De ratten die melk en luteïne kregen, bewogen meer dan twee keer zoveel als de ratten die standaard voeding of alleen luteïne kregen. Ook de groep ratten die melk kregen bewogen ongeveer een half keer meer. Na ongeveer 6 weken stabiliseerden de resultaten.

Werking
Het onderzoek wees uit dat de ratten die melk in combinatie van luteïne kregen, een verhoogde activiteit hadden van het enzym carnitine palmitoyltransferase 1, ofwel CPT1. Dit enzym helpt bij de verbranding van vetten door de mitochondria. En hoe hoger de vetverbranding, hoe gemakkelijk het afvallen.

Ook was er een invloed op een ander enzym. Wanneer spiercellen weinig energie hebben dan wordt het enzym AMPK actief. Dit enzym zorgt ervoor dat spiercellen zich kunnen ontwikkelen en is daardoor belangrijk voor sporters. Ook de hoeveelheid van dit enzym was aanmerkelijk verbetert in de groep ratten die melk en luteïne kregen.

Welke voeding bevat luteïne?
Luteïne is een kleurstof. Het toegewezen e-nummer is E161b. Luteïne kan gemakkelijk worden gehaald uit onze voeding. Zo zijn eieren rijk aan luteïne, mede doordat kippen vaak luteïne krijgen in hun voer. Daarnaast zijn groente rijk aan luteïne. Vooral spinazie, andijvie, boerenkool en broccoli. In mindere mate zit ook in fruit luteïne, vooral in kiwi’s, druiven en sinaasappels.