Voorkom buik- en darmklachten op vakantie met deze tips

Verandering van spijs doet eten is een bekend gezegde. Toch doet verandering van spijs bij veel mensen ook nog andere dingen. Door voeding te eten die je niet gewend bent, kun je last krijgen van maag- en darmproblemen zoals diarree, constipatie en misselijkheid en braken. Het is daarom belangrijk om de hygiëne goed in de gaten te houden. Het is namelijk zonde van je vakantie om een aantal dagen ziek te zijn.

Kraanwater
Kraanwater kan diarree veroorzaken. In veel landen kan je kraanwater gewoon drinken, maar in veel landen ook niet. Zoek dit op voordat je op vakantie gaat. Zorg ervoor dat je voldoende mineraalwater tot je beschikking hebt en gebruik dit ook voor bijvoorbeeld het poetsen van je tanden.

Daarnaast is het ook handig om jezelf er van te verzekeren dat ijsklontjes in drankjes niet van kraanwater zijn gemaakt. Neem anders je drankjes zonder ijs of vraag aan de ober of er mineraalwater is gebruikt.

Hitte
Door de hitte bederft voeding simpelweg sneller. Zorg er dus voor dat je voeding niet te lang bewaart voordat je het op eet. Daarom is het belangrijk dat voeding die koud hoort te zijn, ook daadwerkelijk koud is. Een salade in een buffet hoort koud te zijn. Een lauwwarme salade geeft een groter risico op voedselvergiftiging.

Voeding die snel bederft kun je het beste vers kopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan melkproducten en vlees of vis. Deze voeding bederft zeer snel en moet op de juiste manier worden bewaard. Heb je geen koelkast, dan zul je houdbare producten moeten kopen. Voorbeelden zijn pindakaas en honing. Deze producten blijven goed, ongeachte de temperatuur.

Kies voor drukte
Je snacks en maaltijden kun je het beste kopen in druk bezochte horecagelegenheden. Zo weet je zeker dat de voeding niet te lang is blijven liggen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het kopen van een ijsje of een snack op straat.