Wetenschappelijk onderzoek: eiwitrijk dieet werkt beter

Uit onderzoek onder 68 mannen met overgewicht is gebleken dat een dieet dat extra verrijkt is met eiwitten beter helpt bij het afslanken dan een dieet met minder eiwitten. Maar hoe zit het met het effect van een eiwitrijk dieet op de gezondheid? Dit onderzoek nam ook dit aspect mee en bekeek de verandering in de samenstelling van de lichaamsmassa en het effect op de gezondheid.

Het onderzoek
Een deel van de proefpersonen kreeg een eiwitrijk dieet, 30% van de energie die zij aten, kwam uit eiwitten. Daarnaast bestond de voeding voor 35% uit koolhydraten. De andere groep kreeg een dieet dat voor 20% bestond uit eiwitten en voor 50% uit koolhydraten. Beide diëten leverden 1700 calorieën per dag en de proefpersonen moesten het dieet een jaar lang volgen.

Al uit eerdere onderzoeken is gebleken dat een eiwitrijk dieet ervoor zorgt dat de kilo’s gemakkelijker verloren gaan. Dat bleek ook uit dit onderzoek. In deze tabel is de hoeveelheid gewichtsverlies, de hoeveelheid verloren vetmassa, de hoeveelheid verloren vetvrije massa en de afname van de tailleomtrek:

Gewichtsverlies Verlorenvetmassa Verloren vetvrije massa Tailleomtrek
20% eiwit 10,9 7,3 3,8 11,3
30% eiwit 12,3 9,9 2,6 12,6

Deze resultaten bevestigen dus wat al langer bekend is over een eiwitrijk dieet. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat ook naar het effect op de gezondheid is gekeken. Veel mensen beweren namelijk dat een eiwitrijk dieet, zeker op de lange termijn, schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit onderzoek bewijst het tegendeel.

In beide groepen was een verbetering van de bloeddruk te zien, het cholesterol verbeterde ook aanzienlijk. Daarnaast hadden beide diëten een positief effect op de glucosespiegel en de insulinespiegel. Dit effect was duidelijk groter bij de groep met een eiwitrijk dieet. Het insulinelevel daalde in het eiwitrijk dieet bijna 2,4 keer zoveel en de glucosespiegel daalde 1,6 keer zoveel als in de groep met een niet eiwitrijk dieet. Beiden diëten hadden bovendien een positief effect op de hoeveelheid triglyceriden en CRP in het bloed. Dit effect was groter bij de groep die niet eiwitrijk at.