Zijn vissticks gezond?

Vis is gezond. Het eten van twee tot drie keer vis per week draagt bij aan de gezondheid en leidt tot een langer leven. Het gaat dan met name om vette vis met omega-vetzuren. Maar zijn de vissticks eigenlijk wel met zo gezond als andere soorten vis zoals zalm?

Wat zijn vissticks?
Vissticks worden vaak ook gegeten door mensen en kinderen die normaal geen vis lusten. Dit komt doordat de vis is omrand met een laagje paneermeel. Meestal worden de vissticks vanuit de de diepvries. Bereiding kan in de pan, frituurpan of oven. De vis die wordt gebruikt voor een visstick is vaak kabeljauw of koolvis.

Hoeveel calorieën in visstick?
Vissticks bevatten per 100 gram onbereid 159 calorieën. Waarvan 12,5 gram eiwit en 6,5 gram vet. 1 visstick weegt ongeveer 25 gram.

Bereid in een frituurpan of pan bevatten de vissticks veel meer vet. Ongeveer drie gram per stuk. Daarnaast bevatten de bisticks dan ook meer calorieën. Ongeveer 60 calorieën per stuk. Onbereid, of uit de oven, is dit ongeveer 40 calorieën per stuk. Ze nemen dus de helft aan calorieën aan vet op tijdens de bereiding.

Ter vergelijking: alleen de kabeljauwfilet bevat per 100 gram ongeveer 70 calorieën. De rest van de calorieën en voedingswaarde komt dus van de paneermeel. Paneermeel bevat per 100 gram ongeveer 370 calorieën. Verder bevat 100 gram paneermeel 70 gram koolhydraten, 3,5 gram vet en 13 gram eiwit.

Zijn vissticks gezond?
Vissticks zijn met name ongezond door de manier waarop ze worden bereid. Bij de bereiding nemen ze erg veel vet op wat het stukje vis een stuk ongezonder maakt.

1 visstick uit de oven bevat slechts 40 calorieën. Met vier vissticks krijg je dus ongeveer 160 calorieën binnen. Dat is in vergelijking met vlees of vleesvervanger weinig. In vergelijking met vis is het echter relatief veel. Vissticks zijn dus zeker niet ongezond maar zeker ook niet zo gezond als andere vissoorten. Dat komt niet alleen door de bereiding, maar ook door de paneermeel die de vissticks juist zo lekker maakt.

Met name voor mensen die normaal geen vis eten, kunnen vissticks een uitkomst zijn. Het kan dus een ideale manier zijn om ervoor te zorgen dat kinderen of mensen die vis niet lekker vinden toch vis eten.