Voeding met vitamine B

Vitamine B is belangrijk voor het menselijk lichaam. Er zijn verschillende soorten vitamine B. In dit artikel lees je welke voeding rijk is aan vitamine B. Wat moet je eten bij een vitamine B tekort? In welke voeding zit vitamine B?

Vitamine B1 / Thiamine
De beste bron van vitamine B1 is varkensvlees. Ook andere soorten vlees bevatten vitamine B1. In mindere mate bevatten ook graanproducten zoals brood vitamine B1. Net zoals rijst, aardappelen, melk(producten) en groente.

Vitamine B2 / Riboflavine
De grootste bron van vitamine B2 zijn melk en melkproducten. Een glas halfvolle melk van 250 milliliter bevat 35% van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook eieren bevatten Vitamine B2, 1 ei bevat ongeveer 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In mindere mate zit het ook in vlees, groente, fruit en brood.

Vitamine B3 / Niacine
Vitamine B3 komt in veel producten voor. De beste bronnen zijn vlees en vis. Met name gehakt en pangafilet. Daarnaast bevatten ook noten veel vitamine B3. Vitamine B3 is in mindere mate ook te vinden in volkoren graanproducten, groente, fruit, aardappelen en pindakaas.

Vitamine B5 / Panthotheenzuur
Aardappelen zijn een goede bron van vitamine B5. Net zoals eieren, peulvruchten, vlees, groente en melk(producten).

Vitamine B6
Bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas. Daarnaast is ook banaan rijk aan vitamine B6. 1 banaan bevat een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Vitamine B8 / Biotine
Eieren, lever, melk, noten en pinda zijn rijk aan vitamine B8.

Vitamine B11 / Foliumzuur
Vitamine B11 is de enige B-vitamine die voornamelijk uit groente moet worden gehaald. Vooral spinazie is een belangrijke bron, net als vrijwel alle andere groene groente zoals boerenkool en broccoli. 200 gram spinazie bevat al 83% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder is het in mindere mate ook aanwezig in graanproducten, vlees en zuivel.

Vitamine B12
Vooral zal is zeer rijk een vitamine B12. Een stuk van 120 gram bevat meer dan 170% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12. Een ei bevat bijna 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De vitamine is alleen te vinden in dierlijke producten. Melk(producten), vlees, vleeswaren, vis en eieren.