Veel mensen hebben last van stress. Het is dan moeilijk om te ontspannen en je kan snel prikkelbaar zijn. Stress zorgt voor veranderingen in de hormoonhuishouding van het lichaam. Zo verandert de hoeveelheid cortisol en serotonine bij mensen die gestrest zijn. Het is daarom belangrijk om goed te eten wanneer je stress ervaart. Maar wat moet je precies eten om ervoor te zorgen dat stress zo min mogelijk effect op het lichaam heeft? Kan je door voeding stress voorkomen? Of in ieder geval de negatieve gevolgen van stress?
Koolhydraten en eiwitten
Wanneer je veel stress ervaart kan het zomaar zijn dat je snakt naar snacken. Dat is eigenlijk een logische vraag van het lichaam want koolhydraatrijke voeding beperkt de negatieve gevolgen van stress. Koolhydraten zorgen ervoor dat het lichaam tryptofaan om kan zetten in serotonine, een gelukshormoon. En wanneer je stress hebt, is dit gelukshormoon juist zo belangrijk!
Het lichaam moet natuurlijk ook tryptofaan aanmaken. Daarom is het ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten. De afbraak van eiwitten leidt namelijk tot de stof tryptofaan. Belangrijke eiwitten zijn verder de gamma amino boterzuur. Deze heeft ook een verlagend effect op stress. Net als L-theanine, welke vooral in thee is te vinden.
Omega-3 vetzuren
Bij stress is de cortisolspiegel en de hoeveelheid adrenaline in het lichaam verhoogd. Cortisol is het hormoon dat zorgt voor een grote buikomtrek, het is namelijk zo dat stress een buikje veroorzaakt. Het is dus belangrijk dat de hoeveelheid cortisol en adrenaline weer naar beneden gaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat omega-3 vetzuren een positief effect hebben op angst of stress. Dit komt doordat de omega-3 vetzuren de hoeveelheid cortisol en adrenaline verlagen. Daarnaast remt het de aanmaak van stresshormonen en zorgt het ook voor minder andere stresshormonen.
Het is dus zeker aan te raden om vette vis te eten bij stress. De beste bronnen van omega 3 zijn makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel.
Vitamine B
Vitamine B heeft een effect op de hormoonspiegels in het lichaam. Ook vitamine B zorgt volgens onderzoeken voor een verlaging van het cortisol niveau in het bloed. Vitamine B zorgt er dus voor dat je minder stress hormonen hebt.
Daarnaast draagt vitamine B ook bij aan een gezonde nachtrust. Het zorgt ervoor dat je beter slaapt, en bovendien langer slaapt. Iets waar mensen die veel stress hebben vaak moeite mee hebben.
Vitamine B komt met name in dierlijke producten voor.
Magnesium
Stress zorgt ervoor dat het lichaam veel magnesium gebruikt. Dat houdt in dat de behoefte aan magnesium van het lichaam dus hoger is. Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat het nemen van een magnesiumsupplement of het eten van voeding met veel magnesium helpt tegen stress.
Magnesium zit vooral in brood en graanproducten, groente, melk(producten) en vlees.
Welke voeding vermijden?
Bij stress is het van belang om cafeïne, alcohol en suiker zoveel mogelijk te vermijden. Zorg voor een gezond uitgebalanceerd voedingspatroon met veel vitamines en mineralen, rijk aan vezels.
Bij stress is het ook van belang om voldoende antioxidanten zoals vitamine C te nemen. Overweeg daarom bijvoorbeeld een voedingssupplement. Zo kan het negatieve effect van stress op het immuunsysteem worden bestreden.