Is kibbeling gezond?

Kibbeling is een veel gegeten snack. Je kunt het bij vrijwel elke viskraam op de markt kopen en ook kun je ze thuis zelf bakken. Kibbeling wordt gemaakt van kabeljauw. Maar door de hoge prijs van kabeljauw worden soms andere vissoorten toegevoegd zoals pollak, heek, wijting en koolvis. Maar is gebakken kibbeling gezond?

Eigenlijk kun je het antwoord natuurlijk wel raden. ‘Gebakken’ kibbeling is een gefrituurde snack. En wat uit de frituurpan komt is helaas niet echt gezond. Kibbeling is niets anders dan een stuk vis dat in beslag is gedompeld en daarna is bereid in de frituurpan.

Naast dat het bereid is in de frituurpan, wordt kibbeling vaak gegeten met saus zoals knoflooksaus. Hier zitten natuurlijk behoorlijk veel calorieën in.

Voedingswaarde
Toch is de voedingswaarde van gebakken kibbeling nog lang zo slecht niet. 100 gram bevat ongeveer 220 calorieën. Daarnaast bevat 100 gram kibbeling 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Kibbeling bevat ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel.

Het aantal onverzadigde vetten is in verhouding met de gezonde onverzadigde vetten relatief laag. Gebakken kibbeling bevat per 100 gram, 1,7 gram verzadigd vet en 11,1 gram gezonde onverzadigde vetten.

Door de hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling nog een redelijk gezond tussendoortje. Mits je er natuurlijk niet te veel van eet en de kibbeling zonder saus eet.

Nadeel is dat kibbeling geen vezels bevat. Daardoor heb je dus niet snel een verzadigd gevoel en bovendien weer snel honger.