Insanity Beach Body, wat en hoe?

Insanity is een extreem fitnessprogramma voor thuis. Het thuisfitnessprogramma is gemaakt om binnen korte tijd grote resultaten de behalen. Het internet staat vol met before en after foto’s waarop geweldige resultaten zijn behaald. Alhoewel aan de echtheid van de foto’s kan worden getwijfeld, het Insanity programma kan wel degelijk tot goede resultaten in korte tijd lijden. Het programma staat ook wel bekend als het Beach Body Program. Het is ontwikkeld door fitnessexpert Shaun T. Het programma bevat maximale interval trainingen en is gericht op het verbranden van vet en het opbouwen van spiermassa.

Waaruit bestaat het originele Insanity pakket?
Het pakket van Insanity bevat de volgende dingen:
-Work-out kalender
-Voedingsplan
-Fitnessgids
-10 verschillende dvd’s met de oefeningen:

1. Dig Deeper & Fit Test (30 minuten)
2. Plyometric Cardio Circuit (40 minuten)
3. Cardio Power & Resistance (40 minuten)
4. Cardio Recovery (35 minuten)
5. Pure Cardio & Cardio Abs (40 minuten + 20 minuten)
6. Core Cardio & Balance (40 minuten)
7. Max Interval Circuit & Fit Test (60 minuten)
8. Max Interval Plyometrics (55 minuten)
9. Max Cardio Conditioning & Cardio Abs (50 minuten)
10. Max Recovery (50 minuten)

Hoe vaak sporten met Insanity?
Het programma van Insanity duurt 9 weken. Precies 63 dagen. Op de kalender wordt per dag aangegeven welke training moet worden gedaan. Het programma bestaat uit 6 trainingsdagen per week. Alleen op zondag hoeft niet te worden gesport, met uitzondering van de laatste zondag van het programma.

5 keer in dit programma moet een zogenaamde fit test worden gedaan. Zo kan vooruitgang gemakkelijk worden gemeten.

Hoe lang sporten?
In de eerste maand duurt de dagelijks sportsessie 30 tot 40 minuten. In de tussenweek doe je dezelfde work-out gedurende 6 dagen. Deze duurt 40 minuten. In maand twee worden de work-outs verlengd en sport je elke dag 50 tot 60 minuten.

Voor wie is het programma bedoeld?
Het mooie aan dit programma is dat het geschikt is voor iedereen. Je bepaalt als het ware je eigen niveau. Het is niet noodzakelijk om het tempo op de dvd aan te houden. Het is niet erg om de oefeningen op een lager tempo te doen. Natuurlijk is het effect wel beter wanneer je elke training tot het uiterste gaat. Het is geschikt voor alle leeftijden en voor zowel mannen als vrouwen.

Moet het programma strikt worden gevolgd?
Een Beach Body in 63 dagen krijg je natuurlijk alleen door het programma strikt te volgen. Maar er is helemaal niets tegen het volgen van het programma voor slechts enkele dagen per week. Een training van 3 of 4 keer per week is voldoende.

Voeding tijdens Insanity
Het Insanity pakket wordt geleverd met een voedingsplan. Het boekje bevat recepten voor de gehele periode. Het is de bedoeling dat tijdens het programma vijf keer per dag wordt gegeten. Het boek is onderverdeeld in vijf delen, uit elk deel moet dagelijks 1 recept worden gekozen en gegeten. Achterin het boek wordt een lijst met vervangers geleverd. Zo kan je veel variëren of een product dat je niet lekker vindt vervangen met een vergelijkbaar product.

De maaltijden zijn:
1. Ontbijt
2. Snack
3. Lunch
4. Snack
5. Diner

De recepten bevatten ongeveer 300 calorieën per maaltijd, waarbij desgewenst een grotere maaltijd kan worden gemaakt. Het programma bevat een precieze berekening van het aantal calorieën. Zo weet je precies hoeveel calorieën je moet eten per dag. Tijdens het programma kan beter geen alcohol worden gedronken.

De maaltijden bestaan voor 40% uit eiwitten, 40% uit koolhydraten en voor 20% uit vet.

Heb jij ervaring met Insanity? Laat hieronder in een reactie weten wat je van het programma vond! Was het te zwaar? Of goed te doen?