Review: Insanity week 1: Sophie

Hier lees je een review van een maand lang Insanity. Wat is de ervaring van iemand die het Insanity programma gedurende 1 maand volgt? Wat zijn de resultaten na 1 maand? Hier is de review van week 1.

Wie?
Geslacht: vrouw
Leeftijd: 24 jaar
BMI: 23
Lichamelijke conditie: belabberd, voor Insanity zeker 3 maanden niet gesport
Waarom nu?: vakantie over iets meer dan 30 dagen

Dag 1
De Fit Test. Vol goede moed maar wel een beetje angstig begin ik er aan. Direct nadat ik opsta. Mijn resultaten zijn denk ik niet heel goed. Naar mate de Fit Test vorderde, werd ik steeds meer moe en gingen de resultaten voor mijn gevoel ook flink achteruit. De resultaten van de eerste fittest zie je in de afbeelding links.

Dag 2
Na de eerste dag heb ik ontzettende spierpijn. Maar een heerlijk gevoel. Echt het gevoel dat ik goed bezig ben, dat ik het 30 dagen ga volhouden en

Dag 3
Gisteren te diep in het glaasje gekeken. Daardoor is het vandaag extra moeilijk om te beginnen. Ik doe de work-out niet in de ochtend zoals de eerste twee dagen, maar pas in de middag. Ach, het is tenslotte weekend.

De work-out vind ik de leukste tot nu toe. Ik kan vrijwel alles mee doen, al haal ik bij de push-ups bij lange na niet de hoeveelheid herhalingen die op het beeldscherm van mijn tv te zien zijn. Ik besluit om tot het graatje te gaan en dat doe ik ook. Ik heb één keer de pauze knop ingedrukt omdat ik echt niet meer kon en niet de oefeningen wilde missen. Heb dus een extra rustpauze van 30 seconden ingelast.

Dag 4
Na wederom een nacht die pas eindigde om 4:00, te veel alcohol, en te weinig slaap zie ik op tegen de volgende Insanity work-out. Om een uur of 15:00 weet ik mijzelf er dan toch toe te zetten. De training van vandaag het tenslotte Cardio Recovery. Helaas doet deze titel deze work-out echt geen eer aan. Ik verwachte een enigszins rustige training met veel cardio. Het werd een spierintensieve training met vrijwel geen cardio. Ik heb dan ook niet het idee dat mijn spieren nu aan het ‘recoveren’ zijn. Maar, dag 4 zit er weer op, het weekend is weer voorbij! Op naar dag 5.

Dag 5
De weegschaal geeft 1 kilo meer aan sinds het begin van Insanity. Heel erg frustrerend. Ik eet gezond, snoep niet en druk elke dag braaf op ‘play’. En toch ben ik aangekomen. Even googlen leert mij dat aankomen in de eerste week heel normaal is. Dat komt doordat de spieren groter worden en meer water opnemen. Pas later zijn er resultaten op de weegschaal te zien. Sommigen zeggen zelfs dat je pas resultaten krijgt na 4 weken Insanity. Dus in maand 2. Helaas ga ik maand 2 nu niet doen, maar later pas.

Ondanks dat de weegschaal de verkeerde kant op gaat weet ik mij er toch toe te zetten om vandaag weer te springen voor de tv. Pure Cardio is zwaar en ik moet een aantal keer een pauze inlassen. Gelukkig moet Shaun T. dat zelf ook.

Dag 6
Na een pauze van drie dagen zonder Insanity pak ik het vandaag weer op. Ik ga vandaag gewoon verder waar ik ben gebleven. Dit is dus dag 6. Aangezien ik niet na precies 4 weken op vakantie ga, is het geen probleem om het programma iets minder snel te doen. Mijn voornemen is wel om het nu gewoon weer op te pakken en verder te gaan zonder verdere onderbrekingen.

Dat ik drie dagen geen work-out heb gedaan heeft te maken met een scan die ik in het ziekenhuis moet doen. Deze drie dagen was zwaar sporten afgeraden, en aangezien Insanity hier beslist onder valt, heb ik drie mijn programma met drie dagen verlengd. Ik baal er echt van en ben bang dat ik verval in mijn perfectionistische gewoonte dat als iets 1 keer verkeerd gaat, ‘het dan allemaal toch verpest is’. Want dat is natuurlijk onzin. Zeker in dit geval. Ik ga het gewoon weer oppakken!

Dag 7
Dag 7 is een rustdag.

Results:
Ik ben duidelijk een stukje strakker geworden. Qua gewicht en omtrek is er helaas nog niet heel veel te merken. Maar in de spiegel zie ik er (nu al) beter uit. Daarnaast merk ik ook al duidelijk vooruitgang in de mate waarin ik de oefening mee kan doen. Ik kan steeds meer! Dat de weegschaal nog niet meewerkt is demotiverend. Maar gelukkig zijn er op internet heel veel mensen die hetzelfde ervaren. Het echte afvallen begint pas later in het programma en doordat je spieren groeien houd je veel meer vocht vast. Dus ik heb geduld en i keep pushing play.

Algemeen
Na elke work-out was ik doorweekt van het zweet. Het geeft gewoon een super gevoel als je deze work-out doet en het is heel motiverend. Daarom doe ik het ook het liefste in de ochtend. Dan voel ik me de hele dag gezond. Bovendien vind ik het dan ook makkelijker om gezond te eten.

Ik baal er ontzettend van dat ik drie dagen niet heb gesport. Maar ik ga op positieve voet verder. Elk begin is moeilijk en ik had een hele goede reden die het gewoon rechtvaardigt. Toch is het moeilijk om niet de handdoek in de ring te gooien en opnieuw te beginnen.

Voeding
Het dieet heb ik absoluut niet gevolgd zoals het hoort. Wel heb ik veel meer eiwitten gegeten dan ik normaal eet. Ook heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk volgens de verhouding 40% eiwit, 40% koolhydraten en 20% vet gegeten. Daar kwam ik niet bij in de buurt. In de werkelijkheid was de hoeveelheid koolhydraten wel beperkt tot onder de 40%. De hoeveelheid eiwit en vet was ongeveer 30% versus 30%. Iets te veel vetten gegeten dus, al kwamen die voornamelijk van noten dus het was zeker niet ongezond.

Ik heb zo’n vier keer deze week alcohol gedronken. Twee glazen per keer. Dat is heel erg slecht en opvallend omdat ik normaal maximaal 1 keer in de week drink. Veel en onnodige calorieën en ik ga dat in week twee anders doen. Ik ga me wat meer focussen op gezonde voeding en meer eiwitten eten. Dagelijks ga ik vooraf een voedingsschema maken zodat de verhoudingen gewoon kloppen.