Alternatieven voor suiker

Dat suiker niet echt goed is voor de mens moge duidelijk zijn. Het zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en een verhoogd insulineniveau waardoor men snel weer honger heeft. Er zijn vele gezondheidsgoeroes die suiker rigoreus van het dieet schrappen en dit is geen slecht idee. Toch is het erg moeilijk om helemaal zonder suiker door het leven te gaan. Iedereen heeft weleens trek in zoetigheid, gelukkig zijn er tegenwoordig vele en goede alternatieven voor het witte vergif.

Zoete trek
Wanneer men trek heeft in zoetigheid is fruit uiteraard een gezond alternatief. Maar fruit is niet het enige, ook gedroogde vruchten zijn heerlijk. De trek in zoetigheid neemt sterk af naarmate men een langere tijd geen suiker consumeert, het is dus eigenlijk een kwestie van volhouden tot het lichaam niet meer om suiker vraagt.

Alternatieven
Er zijn erg veel alternatieven voor suiker. Zo kunnen zoetjes als vervanging in de koffie of thee dienen. Ook honing is een heerlijke zoetmaker van thee. Honing zorgt echter wel voor diezelfde stijging van de bloedsuikerspiegel als gewone suiker, eet het dus met mate.

Cake, pannenkoeken en koek, in vrijwel alles is suiker verwerkt. Gelukkig zijn er ook hier voldoende alternatieven te vinden. Zo kan men agavesiroop of stevia kopen bij een speciaalwinkel. Ook kan men met ongezoete jam, appel- en perenstroop, ahornsiroop of dadelstroop een heerlijke cake bakken. Deze zijn te koop bij de natuurwinkel maar ook bij de grotere supermarkt. Het vergt iets meer moeite tijdens het maken van het beslag vanwege de plakkerigheid maar is dit, als gezond alternatief, zeker waard.

Wanneer u geen zin heeft om alles zelf te bakken dan kunt u bij de natuurwinkel heel veel kant en klare producten vinden zonder suiker. Zo zijn er bijvoorbeeld veel verschillende soorten koek te vinden!

Zoetstoffen
Tegenwoordig zijn er veel producten te koop zonder toegevoegde suiker. Meestal is ter vervanging dan 1 van de vele zoetstoffen in het product verwerkt. Zoetstoffen bevatten geen of minder calorieën dan suiker en dus krijgt men zo minder calorieën binnen. De vele lightproducten hebben meestal ook zoetstoffen als ingrediënt. Zoetstoffen kunnen echter andere nadelen hebben. Zo wordt aspartaam vaak in verband gebracht met kanker en zorgt een teveel aan zoetstoffen voor winderigheid en een opgeblazen buik.