Behoud uw gewicht in de overgang!

Géén enkele vrouw ontkomt aan de overgang. De menstruatie wordt onregelmatiger en blijft uit om vervolgens nooit meer terug te komen. Deze fase gaat gepaard met verschillende typische overgangsklachten. Opvliegers en gewichtstoename zijn hiervan de meest bekende bijwerkingen. Veel vrouwen gaan ervan uit dat dikker worden erbij hoort en accepteren dat ze voortaan hun kleding in een maat groter moeten kopen. Maar is deze gewichtstoename wel onoverkomelijk en waar komt deze gewichtstoename eigenlijk vandaan?

Waardoor ontstaat de gewichtstoename?
Door het ouder worden verandert ook de stofwisseling. Een vrouw van boven de 50 verbrand in rust veel minder calorieën dan een vrouw van rond de 20. Al rond het veertigste levensjaar is de caloriebehoefte ongeveer 20% minder in vergelijking met het twintigste levensjaar. Als men evenveel blijft eten is het dus inderdaad zo dat met de jaren ook de kilo’s komen.

Tijdens de overgang maakt het lichaam steeds minder oestrogeen aan. Dit vrouwelijke hormoon speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Het zorgt er voor dat de opslag van vet slechts oppervlakkig gebeurt. De afname van de aanmaak van oestrogeen zorgt voor een lagere stofwisseling en een verhoogde opslag van vet rond de buik en taille en bij de organen. Het kan goed zijn dat de billen en heup juist slanker worden tijdens de menopauze terwijl er wel een toename van het vetgehalte in het lichaam is. Dit is absoluut niet gezond en geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast zorgt het lagere oestrogeenlevel voor meer hongergevoel en een afname van het verzadigingsgevoel. Hierdoor is men geneigd meer te gaan eten.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in en na de menopauze minder gaan bewegen. Vaak gebeurt dit onbewust door een verminderd sociaal leven en een verminderde zin in beweging. Daardoor raakt nog meer spiermassa verloren dan nodig waardoor de stofwisseling verder daalt.

Gewichtstoename voorkomen
Het is dus waar dat de stofwisseling en de vetopslag veranderden gedurende de overgang. Hierdoor is er eerder sprake van een gewichtstoename. Maar dit betekend absoluut niet dat de gewichtstoename niet te voorkomen is. Een beperking van het aantal geconsumeerde calorieën en lichaamsbeweging moeten er voor zorgen dat er geen gewichtstoename is. Uiteindelijk kunt u niet aankomen wanneer er meer calorieën worden verbruikt dan geconsumeerd. U kunt uw BMR op deze website gemakkelijk berekenen. Het is verstandig goed om deze grens als maximumgrens aan te nemen.

Doordat het hormoon oestrogeen in mindere mate aanwezig is, is het verstandig om de consumptie van vetten te beperken tot maximaal 30 gram per dag, waarvan maximaal 1 gram verzadigd vet. De opslag van vet wordt tijdens en na de menopauze gemakkelijker maar kan worden voorkomen door gezonde voeding en beweging.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die niet minder gaan bewegen tijdens de menopauze op gewicht blijven en dat vrouwen die zelfs meer gaan bewegen zelfs afvallen. Ook de taille nam bij de vrouwen die meer gingen bewegen zelfs af. Bewegen en gezond eten heeft dus wel degelijk nut, juist tijdens de overgang. Gewichtstoename is te voorkomen!

Hebt u zelf een verandering gemerkt door de overgang? Bent u sneller gaan aankomen? Kun u minder eten? Laat het hieronder weten in een reactie!