Bloedgroepdieet: eet naar uw bloedgroep!

Volgende de bedenker van het bloedgroepdieet is het de bloedgroep die niet alleen verantwoordelijk is voor hoe iemand zijn voedsel verteert en hoe de kwaliteit van de stofwisseling en het immuunsysteem is. Maar het is ook de bloedgroep die bepaald hoe iemand reageert op stress en hoe het met de mentale conditie van die persoon is gesteld. Het dieet geeft aan welke voeding u het beste kunt eten en welke u moet laten staan. Ook geeft het aan welke sportbeoefening bij welke bloedgroep past en welke producten zullen zorgen voor gewichtstoename danwel gewichtsafname.

Het bloedgroepdieet is verder gebaseerd op de genen die bloedgroep A, B en O bepalen. Bepaalde genen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsaandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten of voedselintolleranties. Door op de juiste manier te eten kan men gezondheidsaandoeningen voorkomen. Daarnaast is het bloedgroepdieet gebaseerd op de vroegere leefomstandigheden. Sommige mensen waren jagers en hebben dus met name eiwit uit vlees nodig. Anderen waren verzamelaars en hebben veel meer groente en fruit nodig.

Heilzaam, neutraal en te vermijden
De voedingsmiddelen worden onderverdeeld over verschillende categorieën. De producten uit de heilzame categorie moet men dagelijks eten en hebben gunstige effecten op de gezondheid, terwijl de producten in de categorie ’te vermijden’ juist de het immuunsysteem afzwakken en zo de gezondheid kunnen schaden. Neutrale voedingsmiddelen kan men met mate eten. Het dieet moet vooral bestaan uit heilzame voedingsmiddelen en de neutrale voedingsmiddelen kunnen een goede aanvulling zijn.

Bloedgroep A
Mensen met bloedgroep A zijn van nature vegetariërs. Het best kunnen zij vlees zoveel mogelijk vermijden en zich aan een dieet rijk aan noten, zaden, bonen, granen, pasta, rijst, fruit en groenten te houden. Van ananas, olijfolie, sojaproducten en groenten vallen de mensen die bloedgroep A hebben af. Aankomen doet bloedgroep A van melkproducten, limabonen, tarwe vlees en nierbonen.

Bloedgroep A heeft vooral baat bij rustige sporten als yoga, pilates, zwemmen of fietsen.

Bloedgroep B
B is de enige bloedgroep die zuivelproducten goed verdraagd. Slechts 10% van de mensen heeft bloedgroep B en dat is jammer omdat dit op het gebied van voeding de ‘makkelijkste’ bloedgroep is. Het enige voedsel dat vermeden moet worden is bewerkt voedsel. Ook een koolhydraatrijke voeding of veel noten en zaden worden afgeraden. Verder is een gevarieerde voeding uitstekend. Om af te vallen met bloedgroep B kan men het beste de volgende producten eten: lever, vlees, eieren, halfvolle zuivel en bladgroenten. Pinda’s, sesamzaad, linzen, boekweit, tarwe en maïs hebben juist een vertragend effect op de stofwisseling en moeten dus vermeden worden wanneer men af wil vallen en gegeten worden wanneer men aan wil komen.

Mensen met bloedgroep B zijn het meest gebaat bij een combinatie van rustige sporten als yoga, pilates, zwemmen of fietsen en intensievere sporten als hardlopen en tennis.

Bloedgroep AB
Bloedgroep AB heeft over het algemeen een erg goed immuunsysteem maar een mindere spijsvertering. Het is de meest zeldzame bloedgroep. De dikmakers van bloedgroep AB zijn: maïs, rood vlees, zaden, nierbonen, boekweit, tarwe. Tofu, zuivel, vis, kelp, ananas en groene groenten bevorderen het afvallen juist.

Net als bloedgroep B is bloedgroep AB het meest gebaat bij een combinatie van rustige sporten als yoga, pilates, zwemmen of fietsen en intensievere sporten als hardlopen en vechtsporten.

Bloedgroep O
Bloedgroep O is de vleeseter van alle bloedgroepen en misschien wel de meest lastige variant. Deze groep mensen is vooral gebaat bij eiwitrijke voeding en veel vis en vlees. Tarwe en andere voeding met veel koolhydraten kan het beste vermeden worden. Voeding die doet afvallen is: vlees, vis, broccoli, zout met jodium, boerenkool en spinazie. Dikmakers zijn: tarwe, maïs, witte bonen, bloemkool, spruitjes en rauwe koolsoorten.

De sporten die men het beste kan beoefenen zijn intensieve sporten zoals bijvoorbeeld aerobics, hardlopen, gewichtheffen, spinning of skaten.

Moeilijk vol te houden
Het bloedgroepdieet is over het algemeen moeilijk vol te houden. De meeste voedingsmiddelen zijn verboden en bovendien zijn bloedgroepen lastig met elkaar te combineren. Een gezin met 3 verschillende bloedgroepen zal geen maaltijd samen kunnen nuttigen. Het is niet echt een dieet om af te vallen, hoewel er producten worden genoemd die het afvallen zouden bevorderen, maar meer een levensstijl. Een erg lastig vol te houden levensstijl. Of het gezond is, is nog maar de vraag. Zo moet een groep mensen zijn dieet rondom vlees bouwen terwijl een andere groep vlees juist moet vermijden. Vraag is of dit soort beperkingen op de langere termijn geen andere gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Daarnaast kan het een nadeel zijn dat veel mensen hun bloedgroep niet weten en dus naar de huisarts moeten om dit te laten testen. Dit een lastige opstartdrempel met betrekking tot welk dieet dan ook.