Kikkererwten, een gezonde snack!

Er zijn maar weinig Nederlanders die regelmatig kikkererwten eten. En wanneer er wel kikkererwten worden gegeten is dat meestal in de vorm van falafel terwijl de meesten niet eens weten dat het hoofdingrediënt de kikkererwt is. Maar kikkererwten zijn ook een heerlijke snack tussendoor en kunnen worden verwerkt in vele gerechten. Daarnaast is deze peulvrucht erg gezond en bevat het veel voedingsstoffen.

Voedingswaarde
Kikkererwten kunnen in vele varianten worden gekocht. De gedroogde kikkererwt moet men zelf nog bereiden. Deze bevat ongeveer 350 calorieën per 100 gram, waarvan 20 gram eiwit, 3,5 gram vet, 48 gram koolhydraten en 9,5 gram vezels. Dat zijn meer vezels dan de meeste volkorenproducten bevatten. Goed te verwerken dus in een dieet omdat u langer een vol gevoel krijgt door de vezels en eiwitten. Voor vegetariërs is de kikkererwt een ideale vervanging van vlees. Daarnaast zijn zink, ijzer en vitamine B ook te vinden in de gezonde peulvrucht. Bovendien bevat deze stoffen die zorgen voor een goede nachtrust en ontgifting van de lever.

De kant en klare kikkererwten die je bij vrijwel elke supermarkt kan kopen bevatten per 100 gram rond de 120 calorieën. Deze kikkererwten bevatten veel minder koolhydraten dan de gedroogde variant, slechts 14,7 gram per 100 gram. Daarnaast zit er 2,2 gram vet, 7,7 gram vezels en 6,4 gram eiwit in.

Geroosterde kikkererwten zijn heerlijk als tussendoortje en bevatten per 100 gram ongeveer 400 calorieën. Er zitten veel vezels en eiwitten in. Maar liefst 13,7 gram vezel en 21,3 gram eiwit per 100 gram. Wel bevat de geroosterde variant iets meer vet, ongeveer 8 gram. Dit zijn echter gezonde vetten. Van de 8 gram is minder dan 1 gram verzadigd vet.

Nadeel van de kikkererwt is dat deze soms winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Gelukkig verdwijnt dit meestal nadat u vaker kikkererwten hebt gegeten.

De peulvrucht is zeer gemakkelijk te verwerken in de dagelijkse voeding. Niet alleen is het verwerkt in bijvoorbeeld falafel en hummus en daardoor heerlijk met brood, ook kan het gemakkelijk in rijstgerechten of salades worden verwerkt.

Als snack is de kikkererwt te eten in geroosterde vorm of gewoon gekookt. Heerlijk met wat kruiden erover en desgewenst wat azijn. Kant en klare kikkererwten zijn vrijwel bij elke supermarkt te koop maar het is zeker de moeite waard om gedroogde kikkererwten zelf te bereiden. Deze zijn over het algemeen wat lekkerder dan die uit de supermarkt. In het oosten van de wereld wordt deze snack veel gegeten en zelfs op straat verkocht. Ook de geroosterde kikkererwten kunt u zelf maken in de oven of kopen in een speciaalzaak. De buitenlandse winkels hebben ze vrijwel altijd in het assortiment.