Sporten met een hartslagmeter?

Veel professionele sporters, maar tegenwoordig ook steeds meer recreatieve sporters, gebruiken een hartslagmeter. Een hartslagmeter kan gebruikt worden voor elke sport. Zo kun je in de gaten houden op welke hartslag je traint en of je vooruitgang boekt met sporten. Wat zijn de voordelen van sporten met een hartslagmeter? Waarom zou je sporten met een hartslagmeter? Zijn er ook nadelen aan sporten met een hartslagmeter?

Voordelen:
1. Een voordeel van een hartslagmeter is dat je dagelijks kan zien hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Dan moet je natuurlijk wel de hartslagmeter de gehele dag om hebben. Dan weet je precies hoeveel calorieën je die dag hebt gebruikt en dan weet je ook hoeveel calorieën je moet eten om af te vallen, aan te komen, of om op gewicht te blijven. Een hartslagmeter kan dus ook een grote bijdrage leveren aan het verliezen van gewicht. Dus ook als je niet sport kan een hartslagmeter nuttig zijn.

2. Met een hartslagmeter is vooruitgang goed te meten. Zowel de tijd als afstand worden automatisch bijgehouden en daardoor is vooruitgang goed meetbaar.

3. Voor een training zoals HIT-training is het handig wanneer je je hartslag kan meten. Dan weet je zeker dat je tot je maximum gaat en voldoende herstelt voor de volgende serie.

4. Het gebruik van de hartslagmeter kan een extra motivatie zijn om net wat meer te geven tijdens het sporten.

Nadelen:
1. Er zijn mensen die een band om hun middel irritant vinden tijdens het sporten. Dit kan worden opgelost door een hartslagmeter te gebruiken die de hartslag meet bij de pols in plaats van met een borstband.

2. De hartslagmeter heeft natuurlijk ook een prijs. De prijzen van hartslagmeters liggen uiteen van rond de € 20,- tot honderden euro’s. Het verschil zit hem vaak in de functies van een hartslagmeter. Wanneer je recreatief traint, of net begint, heb je in principe genoeg aan een hartslagmeter die de hartslag, snelheid, afstand, tijd en het calorieverbruik bij houdt. De meeste hartslagmeters hebben deze functie. Er zijn ook hartslagmeters die een ingebouwde GPS functie hebben en die direct in verbinding staan met een computer. Zo zijn de vorderingen helemaal makkelijk te overzien. deze hartslagmeters zijn vaak wel een stukje duurder.

Sport jij zelf met een hartslagmeter? Of sport je liever zonder? En welke hartslagmeter gebruik je? Laat het hieronder weten in een reactie.