Wat is een crashdieet?

Er wordt veel gesproken over crashdiëten. Over het algemeen wordt wel aangenomen dat het volgen van een crashdieet ongezond is. Er is ook veel discussie over welk dieet een crashdieet is. Want wat is precies de definitie van een crashdieet?


Het is moeilijk om een definitie van een crashdieet te geven. Dat komt ook doordat ieder mens anders is. Wat voor de één een waar crashdieet is, is voor de ander een gezond dieet om af te vallen. Het is daarom moeilijk om een definitie aan een crashdieet te geven. Spreken we van een crashdieet bij een dieet waarbij je maximaal 1200 calorieën per dag mag eten, of bij een dieet van 1400 calorieën of bij een dieet van 800 calorieën?

Wat vast staat is dat mensen bij het volgen van een crashdieet minder calorieën binnen krijgen dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Het is dus belangrijk dat je precies weet hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft. Een handige rekenmachine waarmee je precies jouw dagelijkse energieverbruik kunt berekenen vind je hier. Het is belangrijk dat je nooit minder calorieën eet op een dag dan je BMR. Deze energie heeft je lichaam namelijk nodig voor de dagelijkse processen om je lichaam draaiende te houden.

Je kunt dus van een crashdieet spreken wanneer het aantal calorieën dat je dagelijks eet, minder is dan het aantal calorieën dan je dagelijks verbruikt zonder dat je iets doet. Dus wanneer je minder calorieën eet dan de basisbehoefte van je lichaam.

De gevolgen van een crashdieet
1. In korte tijd is het gewichtsverlies groot.
2. Er kan gemakkelijk een tekort aan voedingsstoffen ontstaan.
3. Spierafbraak vindt plaats, daardoor verlaagd het metabolisme.
4. De stofwisseling gaat op een lager pitje.
5. Het kan zijn dat het lichaam als tegenreactie juist extra vet op zal slaan.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:


Eén gedachte over “Wat is een crashdieet?

  1. Ik heb het ziekenhuisdieet gevolgd omdat ik geopereerd moest worden en ben in 1 week 5,8 kg afgevallen en ik kan je vertellen het was geen pretje. Na mijn operatie ben ik nog wel 1,5 kilo aangekomen maar de rest is er wel mooi vanaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven