Wat mag je niet eten wanneer je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent is er voeding die je beter kunt laten staan. Sommige producten brengen namelijk risico’s met zich voor het ongeboren kind. Dat alcohol en roken schadelijk zijn, dat weten de meeste mensen wel, maar er zijn nog veel meer dingen die schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Zorg er daarom voor dat je precies weet wat je gedurende je zwangerschap even moet laten staan. In dit artikel vind je een lijst met voeding die gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind.

Alcohol
Vrijwel iedereen weet dat je tijdens de zwangerschap het beste niet kan drinken. Alcohol kan namelijk ernstige schade brengen aan een ongeboren kind. Een veel voorkomend probleem door alcoholgebruik is hersenschade. Ook komt het vaker voor dat de placenta los laat voor de geboorte. Dit heeft ernstige gevolgen omdat de baby dan geen zuurstof meer krijgt. Ook krijgen vrouwen die drinken tijdens de zwangerschap vaker een miskraam.

Sigaretten
Roken kan leiden tot veel problemen voor zwangere vrouwen. Zo hebben vrouwen die roken meer kans op een miskraam of vroeggeboorte. Ook komt wiegendood vaker voor bij baby’s van vrouwen die rookten en bij jonge baby’s die meeroken. Vrouwen die roken hebben een hoger risico op het loslaten van de placenta.

Ook niet levensbedreigende, maar wel vervelende, ziekten komen vaker voor bij baby’s waarvan de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Voorbeelden zijn een hazenlip, ademhalingsproblemen en gedragsstoornissen.

Baby’s van moeders die roken hebben gemiddeld een lager geboortegewicht dan baby’s van moeders die niet roken. De baby weegt gemiddeld 150 tot 250 gram lichter dan indien de moeder niet zou hebben gerookt. Een laag geboortegewicht kan veel problemen tot gevolg hebben. Zo kunnen baby’s met een laag gewicht zich moeilijker warm houden en hebben zij vaak groeistoornissen en gedragsproblemen. Ook op latere leeftijd.

Cafeïne
Inname van te veel cafeïne verhoogd de kans op een miskraam en een te laag geboortegewicht. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 1 kop koffie per dag te drinken om ernstige gevolgen voor ongeboren kind te voorkomen. Beter is het natuurlijk om cafeïne helemaal links te laten liggen tijdens de zwangerschap.

Cafeïne komt niet alleen voor in koffie, maar ook in thee, cola en energiedranken.

Rauw vlees en rauwe vis
Zwangere vrouwen kunnen rauw vlees en rauwe vis het beste vermijden. Dat komt doordat deze voeding de listeriabacterie en de toxoplasma-parasiet kan bevatten. Dit is voor niet zwangeren niet gevaarlijk maar voor zwangere vrouwen wel.

Voorbeelden van rauw vlees zijn filet americain, rosbief, tartaar, ossenworst en niet goed door gebakken biefstuk. Ook gerookte vis is vaak niet goed gaar waardoor er nog delen rauw zijn. Pas dus op met gerookte vis.

Vis
Naast rauwe vis kan ook andere vis gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Dat komt doordat vis veel dioxines en kwik bevat. Vooral roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars en koningsmakreel bevatten relatief veel van deze schadelijke stoffen. Deze kunnen dus het beste helemaal worden vermeden.

Lever
Vitamine A is schadelijk voor een ongeboren kind. Het leidt namelijk tot veel geboorteafwijkingen. Slik dus geen multivitamine met te veel vitamine A en vermijd leverproducten zoals paté, smeerleverworst en leverkaas. Deze kan een zwangere vrouw het beste helemaal vermijden. In normale voeding zit namelijk voldoende vitamine A.

Drop
Wie veel drop eet kan een overmatige hoeveelheid van de stof glycyrrhizine binnen krijgen. De nieren kunnen het erg moeilijk met deze stof hebben. Gevolgen hiervan zijn een hoge bloeddruk, vochtophopingen en een tekort aan kalium. allen complicaties die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

Kruiden
Veel kruiden kunnen schadelijk zijn voor een ongeboren kind. De volgende kruiden kunnen tijdens de zwangerschap het beste worden vermeden: venkel, fenegriek, anijs, nieszaad, moederkruid, salie, senna, rabarber, gember, meidoorn en dong quai.

Nog schadelijk zijn: efedra, aloë, sassafras, kaya kaya, absint-alsem, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid.