1 maaltijd per dag leidt tot gewichtsverlies en vetverlies

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het levensverlengend effect van caloriebeperking en vasten. En inmiddels is vastgesteld dat deze manieren zeker een levensverlengend effect hebben. De meeste onderzoeken zijn echter gedaan op proefdieren zoals muizen. Dit onderzoek laat zien wat de effecten zijn van het eten van één maaltijd per dag bij mensen.

Het onderzoek
De proefpersonen kregen acht weken lang, 3 maaltijden per dag voorgeschoteld. De acht weken daarna, kregen zij slechts één maaltijd per dag. Uiteraard werd hun gezondheid getest. De proefpersonen hadden aan het begin van het onderzoek al een gezond gewicht en waren ook verder helemaal gezond.

De maaltijden werden samengesteld en de proefpersonen aten precies genoeg calorieën om hun gewicht op peil te houden, zowel in de periode van drie maaltijden per dag, als in de periode van één maaltijd per dag. De maaltijden in bestonden voor 15% uit eiwitten, 35% uit vet en voor 50% uit koolhydraten. Vervolgens werd bekeken wat het effect was van het eten van slechts één maaltijd per dag.

Conclusie
Het resultaat van dit onderzoek was opvallend. Het eten van 1 maaltijd per dag had effect op het gewicht en de lichaamssamenstelling, ondanks dat de proefpersonen precies hetzelfde aantal calorieën kregen als wanneer zij 3 maaltijden per dag aten.

Het gewichtsverlies was gemiddeld 1,4 kilo. Opvallend, omdat het niet de bedoeling was dat de proefpersonen gewicht verloren en omdat zij de hoeveelheid calorieën kregen om op gewicht te blijven. Daarnaast nam de hoeveelheid vet af met gemiddeld 2,1 kilo. Dat betekent dat de proefpersonen bij het eten van 1 maaltijd per dag 2,1 kilo aan puur vet verloren, zonder daar iets anders voor te doen dan alle benodigde calorieën in 1 maaltijd te eten.

Daarnaast werd ook de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het bloed verminderd. Dit hormoon wordt gelinkt aan vetopslag, met name rond de middel. Dit verklaart deels het effect van het verlies van de vetmassa.

Wanneer de proefpersonen één maaltijd per dag aten nam hun bloeddruk toe, net zoals de cholesterol levels ten opzichte van wanneer ze drie maaltijden per dag aten. Zij bleven echter binnen de gezonde zone.

Aandachtspunten
Het onderzoek betrof slechts een pilot van 15 personen, waardoor het niet representatief is. Daarbij viel 1/3 van de proefpersonen, dus 5 personen, uit doordat ze het eten van slechts één maaltijd per dag te moeilijk vonden.