5:2 dieet: periodiek vasten

Het 5:2 dieet is eigenlijk niet echt een dieet, maar een levensstijl. In 2012 werd dit dieet wereldwijd bekend nadat deze werd uitgezonden als BBC documentaire. Documentairemaker Michael Mosley heeft het dieet zelf gevolgd en is daarmee veel afgevallen, maar bovenal is hij veel gezonder geworden. De basis van het dieet is intermittent vasten, ofwel periodiek vasten.

Het dieet
Het dieet is eigenlijk heel simpel. Je mag 2 dagen per week een kwart van je dagelijkse benodigde calorieën eten. Deze dagen mogen elkaar niet opvolgen. Er moet dus een normale dag tussen zitten. Op de andere 5 dagen mag je normaal eten. Het is niet zo, zoals vaak wordt gezegd, dat je de andere 5 dagen zoveel mag eten als je wilt. Je moet je aan een limiet houden van je benodigde caloriebehoefte. Deze caloriebehoefte kun je berekenen. Het is je BMR (het aantal calorieën dat je verbrandt als je niks doet) + de calorieën die je verbrand met je dagelijkse activiteiten.

Het gaat dus niet daadwerkelijk om vasten, maar om het eten van weinig calorieën. Hoe je deze calorieën verdeelt over de dag maakt niet uit. Je kunt er dus zelf voor kiezen om alleen een avondmaaltijd van 500 calorieën te eten. Ook kun je ervoor kiezen om een ontbijt en lunch te eten van beide 250 calorieën. Of je kiest ervoor om 5 keer 100 calorieën te eten.

Hoeveel gewicht verlies je?
Het dieet werkt zeker. Dat komt doordat je vijf dagen de hoeveelheid calorieën eet die je lichaam ook daadwerkelijk verbruikt. De overige twee dagen neem je slechts een kwart van dat aantal calorieën tot je. Een gemiddelde vrouw met een energiebehoefte van 2000 calorieën per dag mag dus twee dagen per week slechts 500 calorieën eten. In een week komt dat neer op een tekort van 3000 calorieën, dat gelijk staat aan een gewichtsverlies van ongeveer 0,5 kilo aan vet. Daarnaast zul je waarschijnlijk ook nog spieren en vocht verliezen waardoor het gewichtsverlies, met name in de eerste weken, hoger is.

Theorie:
De theorie achter dit dieet is dat de IGF-1 groeifactor ervoor zorgt dat cellen sneller delen en er daardoor meer mis kan gaan. Veel eiwitten: lichaam in mode om cellen te laten groeien. Daardoor ben je vatbaarder voor ziekten. Bekend is dat het eten van minder eiwitten deze groeifactor laat dalen. Maar Michael Mosley heeft ontdekt dat ook vasten de groeifactor verlaagd waardoor er minder kans is op ziekten.

De IGF-1 groeifactor vermindert door het vasten. Al binnen 24 uur vermindert de hoeveelheid van deze cellen en vermindert het glucoselevel. Daardoor gaat de cellen in je lichaam in de reparatiemodus waardoor je lichaam zich kan focussen op het gezond maken van het lichaam.

Daarnaast neem je ook minder calorieën tot je dan je verbruikt waardoor je automatisch gewicht zult verliezen.

De voordelen
1. Je mag zelf bepalen welke 2 dagen je gaat vasten.
2. Je weet dat je de volgende dag weer normaal mag eten, wat ervoor zorgt dat je het vasten gemakkelijker vol kan houden.
3. Naast het verliezen van gewicht zijn er nog vele andere gezondheidsvoordelen. Het risico op kanker en hart- en vaatziekten wordt aanzienlijk verlaagd.
4. Je leert op de 5 normale dagen om gezond te eten. Dit helpt ook later om op gewicht te blijven.
5. Het dieet vergt geen extra kosten.

De nadelen
1. Vasten is moeilijk en voor sommigen gewoon niet de manier om af te vallen.
2. Als je het echt goed wilt doen, moet je calorieën tellen.
3. Sporten wordt niet gestimuleerd.

Heb jij dit dieet wel eens gevolgd? Laat dan hieronder in een reactie weten hoe dit beviel?