Is een broodje kroket gezonder dan een broodje kaas?

Boterham met kaasHet is een veel gehoorde zin, een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas of dan een broodje gezond. Maar is dat wel zo? DieetVandaag vergelijkt voor u wat gezonder is. De kroket, of het broodje kaas. Het is zeker waar dat een gefrituurde kroket minder calorieën en minder vet bevat dan kaas. Maar is de kroket daarmee ook een gezondere keus?

De gemiddelde voedingswaarde van 100 gram kaas en 100 gram in de frituurpan bereide kroket zijn als volgt:

48+ kaas Kroket uit frituurpan
380 calorieën

24,5 gram eiwit

geen koolhydraten

32 gram vet, waarvan 20 gram verzadigd vet

geen voedingsvezel

236 calorieën

10,7 gram eiwit

16,9 gram koolhydraten

13,6 gram vet, waarvan 5,6 gram verzadigd vet

1,5 gram voedingsvezel

Op het eerste oog wordt meteen duidelijk dat kaas meer calorieën bevat. Daarnaast bevat kaas ook duidelijk meer eiwitten en minder koolhydraten. Nadeel van kaas is dat er heel veel vet in zit, waarvan ongeveer 66% verzadigd. De kroket uit de frituurpan bevat veel minder vet. Opvallend omdat een eerste gevoel uiteraard zal zijn dat de kroket uit de frituur juist meer vet bevat.

Natuurlijk is het zo dat 1 boterham met kroket vaak een hele kroket bevat. Een boterham met kaas is vaak met 1 portie kaas, van 30 gram. Zie daarom in onderstaande tabel de voedingswaarde per portie kaas of kroket.

Portie (30 gram) 48+ kaas 1 kroket (70 gram) uit frituurpan
114 calorieën

7,4  gram eiwit

geen koolhydraten

9,6 gram vet, waarvan 6 gram verzadigd vet

geen voedingsvezel

165 calorieën

7,49  gram eiwit

11,7 gram koolhydraten

9,5 gram vet, waarvan 3,9 gram verzadigd vet

1,1 gram voedingsvezel

De kroket bevat meer calorieën dan de kaas. Ze bevatten ongeveer evenveel eiwit en evenveel vet. Wel bevat de kroket minder verzadigd (ongezond) vet dan de kaas.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat je vaak al genoeg hebt aan 1 broodje kroket, maar wel een tweede broodje kaas kan eten. Ook wordt de portie kaas vaak overschreden en wordt op 1 boterham niet 30 gram kaas gedaan, maar bijvoorbeeld 50 of 60 gram. In dat geval is het beter om 1 broodje kroket te eten. Moet je kiezen tussen 1 broodje met 30 gram kaas, of 1 broodje kroket, dan kun je als je op dieet bent beter een broodje kaas nemen. Mits je geen dubbele portie kaas gebruikt. De meeste broodjes die je buitenshuis koopt bevat wel drie keer de hoeveelheid kaas. Dus ongeveer 90 gram.

Wij gaan er verder dan uit dat de kroket en de kaas van hetzelfde brood worden gegeten. Dit levert dus geen verschil in voedingswaarde op.

Een kroket is verder rijk aan ijzer, vitamine D, vitamine E, vitamine B1 en vitamine B3 terwijl kaas juist rijk is aan zout, calcium, magnesium, vitamine A, vitamine B2, vitamine B11 en vitamine B12. Het is dus tevens afhankelijk van waar je lichaam wellicht een tekort aan heeft.