Motivatie om te sporten!

Sporten is vaak een goed voornemen dat na verloop van tijd steeds moeilijker vol te houden is. In het begin ben je nog enthousiast en begin je nog vol energie aan je work-out. Na een paar dagen wordt het steeds moeilijker om je tot het sporten te zetten. Vroeg opstaan wordt steeds lastiger. Zeker als de resultaten nog even uitblijven. Hier lees je waarom je wel je bed uit moet om toch te gaan sporten!

Zorg voor ritme
Ritme in je leven maakt het sporten makkelijker. Wanneer de wekker elke ochtend op een vast tijdstip gaat, wordt dit vanzelf een gewoonte. Je zult merken dat je na verloop van tijd zelfs op dat tijdstip wakker wordt zonder dat de wekker gaat. Het wordt zo steeds makkelijker om te gaan sporten.

Wanneer sporten een onderdeel is van je dagelijkse routine, net zoals jezelf aankleden en je tanden poetsen, dan is het een fluitje van een cent.

Stel doelen
Het is belangrijk om haalbare doelen te hebben. Het behalen van deze doelen zorgt voor een goede stimulans en motiveert je om verder te gaan en je andere doelen te behalen. Een voorbeeld van een doel is om 5 kilo af te vallen. Maar een doel kan natuurlijk ook zijn om 5 kilometer te kunnen hardlopen. Of het programma van Insanity af te ronden!

Beloon
Een goede beloning is om jezelf iets in het vooruitzicht te stellen wat je al lang wilt hebben of doen. Wil je bijvoorbeeld al lang een broodbakmachine? Spreek met jezelf af dat je voor elke work-out een bedrag in een potje stopt. Of bij elk behaald doel. Zodra je voldoende hebt om de broodbakmachine te kopen, dan mag dat. Je kan natuurlijk ook leuke nieuwe kleding gaan shoppen voor je slankere lichaam. Of iets anders in het vooruitzicht stellen wat jou motiveert.

Een ander leuk vooruitzicht is bijvoorbeeld een dagje weg met een goede vriendin of vriendinnen. Dan heb je iets om naar uit te kijken en natuurlijk wil je er ook op je mooist uitzien op jullie dagje uit!

Denk aan de voordelen
Op korte termijn heeft sporten waarschijnlijk het effect dat je je beter voelt over jezelf en dat je trots op jezelf bent. Denk aan dit gevoel als je het moeilijk vindt om te gaan sporten.

Op de langere termijn heeft sporten nog veel meer voordelen. Het helpt om goed te bedenken wat deze voordelen zijn. Voorbeelden van deze voordelen zijn:
-in bikini durven
-leukere kleding aankunnen
-goede gezondheid

Wannneer je je moeilijk tot sporten kunt zetten kan het een goede motivatie zijn om een lijstje met voordelen die je zelf hebt geschreven even door te lezen.

Zoek een trainingsmaatje
Een trainingsmaatje is niet per se iemand die samen met je sport. Het kan ook iemand zijn die in zijn of haar eigen huis sport. Jullie kunnen elkaar laten weten hoe de training is gegaan. Ook kan je bijvoorbeeld aan je partner, vriendin of zus vertellen dat je een sportprogramma volgt. Vervolgens kan deze persoon je motiveren en stimuleren door er regelmatig naar te vragen!

Wees niet te streng
Wanneer je te streng bent kan je gaan denken dat een dag niet goed was wanneer je niet sport of iets ongezonds eet. Dit is natuurlijk niet waar. Het gaat erom dat je over het algemeen gezond eet en beweegt. Dus wanneer je gebak eet op een verjaardag, geniet daar dan gewoon van. Krijg je drie stukken gebak per week aangeboden, dan wordt het tijd om nee te zeggen of het gebakje als een lunchmaaltijd te beschouwen.

Wees dus niet te streng voor jezelf. Wanneer je 1 dag te veel eet, kun je de volgende dag gewoon weer verder met je gezonde levensstijl.