Wat is het DASH dieet?

Het DASH dieet staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. In het Nederlands vertaald betekent dit: Dieet Aanpak Stopt Hypertensie. Hypertensie is een synoniem voor hoge bloeddruk. Het is dus met andere woorden een dieet dat een hoge bloeddruk tegen gaat. Dit is belangrijk, omdat een te hoge bloeddruk lijdt tot vele gezondheidsklachten en kwalen. De oorzaak van een hoge bloeddruk is in meer dan 90% van de gevallen onbekend. Maar wel staat vast dat het dieet en de levensstijl van grote invloed zijn.

Onderzoeken die zijn gedaan naar het dieet hebben uitgewezen dat het volgen van dit dieet gedurende twee weken de bloeddruk evenveel verlaagd als het slikken van medicijnen tegen een hoge bloeddruk gedurende twee weken. Na twee weken is de bloeddruk weer op een gezond niveau. Het wordt dan ook met name aangeraden voor personen met een hoge bloeddruk.

Wat houdt het dieet in?
De voeding in dit dieet is met name gebaseerd op het eten van volkoren producten met een lage glycemische index, fruit, groente, peulvruchten, zaden en noten. Ook magere melkproducten mogen worden gegeten, net zoals kip en vis. Daarnaast wordt aangeraden om olijfolie te gebruiken en geen andere vetten.

Aangeraden wordt om ook zoutarm (maximaal 1,5 gram zout per dag) te eten. Dan worden goede resultaten sneller bereikt. Het dieet kan echter ook heel goed zijn zonder deze als zoutarm te beschouwen. Maar ook wanneer niet de zoutarme variant van dit dieet wordt gevolgd, zijn de resultaten dat er binnen twee weken een gezonde bloeddruk is.

Wat mag je niet eten?
Suiker en glucose- fructosestroop zijn absoluut verboden tijdens dit dieet. Ook rood vlees moet men links laten liggen. Ander vlees mag wel worden gegeten, maar wel met mate. Vlees is namelijk één van de oorzaken van een hoge bloeddruk. Het beste is om kip en vis te eten in plaats van vlees.

In Amerika wordt dit dieet door de overheid aangeraden voor verschillende groepen personen. Het gaat dan om mensen met chronische nierproblemen, mensen met diabetes, mensen met hoge bloeddruk, mensen van Afrikaanse origine en
mensen ouder dan 50 jaar.

Voordelen
Voordeel van dit dieet is dat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat de gezondheid daadwerkelijk verbetert. De hoge bloeddruk wordt normaal binnen twee weken. Ook insuline resistentie verminderd en daardoor heb je een lagere kans op het ontwikkelen van diabetes.

Nadelen
Een nadeel is dat dit eigenlijk niet echt een dieet is. Je geeft dus geld uit aan een dieet dat eigenlijk gewoon en gezonde manier van eten is. Iedereen weet namelijk dat het eten van groente en fruit en volkoren producten een stuk gezonder is. En bekend is ook dat rood vlees niet echt gezond is. Waar het eigenlijk op neer komt is dus dat je gewoon gezond moet eten.