Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam?

Alcohol wordt vaak als ongezond bestempeld. Maar wat gebeurt er eigenlijk daadwerkelijk in je lichaam zodra je alcohol drinkt? Waar komt dat verdoofde gevoel vandaan? waarom vermindert je reactievermogen en waarom vermindert het gezichtsvermogen?

Alcohol is een bijtende en irriterende stof. Dat betekent dat alles wat in aanraking komt met de alcohol geïrriteerd raakt. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de irritatie.

Het alcohol komt via de mond, keel en slokdarm in je maag terecht waar het doorgaat naar de darmen. Wanneer je teveel alcohol drinkt raakt de maag zo erg geïrriteerd dat je moet braken. Indien je regelmatig drinkt, dan went je maag aan de alcohol en zal je niet meer hoeven braken. Wel is er dan kans op andere ernstigere gevolgen zoals een gaatje in je maag.

Vanuit je maag en je darmen wordt de alcohol opgenomen door het bloed. Middels het bloed stroomt de alcohol dus door je hele lichaam. Daardoor komt het ook in aanraking met hersenen en organen. De alcohol die via het bloed bij de hersenen komt, zorgt voor een verdovend effect. Dit merk je al na een aantal glazen. Alle functies worden minder en je grenzen vervagen. Dat komt allemaal door de verdoving van de hersengebieden die daarmee te maken hebben.

Alcohol bestaat puur uit koolhydraten en heeft dan ook een sterk verhogend effect op de bloedsuikerspiegel. Wanneer je de calorieën die in alcohol zitten niet gebruikt, dan worden ze opgeslagen als vetmassa. Alcohol heeft korte en lange termijneffecten.