Het effect van alcohol per glas

Een glas alcohol staat gelijk aan 10 gram pure alcohol. Dat is 1 wijn, 1 bier of 1 shotje sterke drank. Niet alleen zitten er veel calorieën in alcohol en kun je dik worden van alcohol, het heeft ook sterke effecten op je lichaam. Hier lees je wat er gebeurt als je slechts een aantal glazen alcohol drinkt en als je heel erg veel glazen alcohol drinkt.

1-3 glazen
Het drinken van 1 tot 3 glazen alcohol heeft een ontspannend effect. Je krijgt een relaxed gevoel terwijl je polsslag en ademhaling wel versneller. Daarnaast kan je het warm krijgen en kan de huid rood kleuren. De inname van 1 tot 3 glazen heeft een bevorderend effect op de eetlust, je hebt dus meer trek. Daarnaast voel je minder pijn en gaan de functies van je lichaam minder werken. Zo gaan je smaak-, geur- en reukvermogen achteruit. Je moet waarschijnlijk vaker plassen aangezien de alcohol een vochtafdrijvend effect heeft.

3-7 glazen
Bij het drinken van 3 tot 7 glazen kan je zeggen dat je bent aangeschoten. Zowel stemming als gedrag veranderen. Je gezichtsvermogen wordt nog slechter, je krijgt te maken met het tunneleffect. Dit betekent dat je gezichtsvermogen links en rechts sterk verminderen en je eigenlijk alleen nog maar rechtdoor kan kijken.

Je overschat jezelf en kan de situatie moeilijk beoordelen. Geheugen, reactiesnelheid en coördinatie gaan achteruit. Daardoor kan je niet meer recht lopen en reageer je traag. Daarnaast kan je de volgende dag veel kwijt zijn van de vorige avond.

7-15 glazen
Wanneer je 7 tot 15 glazen alcohol drinkt, ben je dronken. Je wordt overdreven emotioneel. Het gezicht zwelt op en de pupillen zijn sterk vergroot. Daarnaast wordt de werking van het geheugen, de reactiesnelheid, de coördinatie en de zintuigen nog slechter.

Het kan zijn dat je in dit stadium misselijk bent en zelfs gaat braken. Je lichaam kan de hoeveelheid alcohol niet aan.

15-20 glazen
Je verliest het contact met de omgeving. Je bent in de war en afwezig. Dit wordt wel laveloos genoemd.

Meer dan 20 glazen
De kans op bewusteloosheid is groot. Je kunt in coma raken en zelfs komen te overlijden. Het centrale zenuwstelsel kan zo erg zijn verdoofd door de alcohol in je bloed dat de ademhaling verlamd wordt. Dit wordt wel een ademhalingsstilstand genoemd. Gevolgen zijn bewusteloosheid, coma en overlijden. Ook is de kans op een hartstilstand aanwezig.

De lange termijn effecten van regelmatig alcoholgebruik zijn groot. Dit komt doordat de alcohol via het bloed in aanraking komt met je gehele lichaam. Met de organen en de hersenen. Vooral lever, nieren, alvleesklier, zenuwbanen, longen en hart- en bloedvaten kunnen hieronder lijden. Het kan ernstige schade veroorzaken. Veel drinken verhoogd het risico op kanker in de vele organen.

Andere effecten zijn extreme moeheid, slapeloosheid, angst, somberheid, concentratie- en geheugenstoornissen, oprispingen, brandend maagzuur, diarree, erectiestoornissen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies.

Wil je deze negatieve effecten niet, dan kun je de hoeveelheid alcohol verlagen.