Is alcohol een dikmaker?

Alcohol staat niet bekend als gezond. Oké, de antioxidanten in rode wijn leveren nog iets van gezondheidsvoordelen, maar over het algemeen wordt alcohol ervaren als ongezond. Wie te veel drinkt is ongezond bezig en alcohol is vaak het eerste wat sneuvelt bij de start van een dieet. Maar is alcohol eigen wel zo ongezond? Word je dik van alcohol?

Het is absoluut waar dat de calorieën in alcohol schrikbarend hoog zijn. Zeker in vergelijking met de voedingsstoffen die er in zitten. Alcohol bevat namelijk geen vezels en eiwitten maar alleen snelle suikers en koolhydraten die door het lichaam direct kunnen worden omgezet in energie. En wanneer deze energie niet gebruikt wordt, wordt deze opgeslagen in de vorm van een vetreserve.

Daarnaast is het zo dat alcohol vaak wordt gedronken in combinatie met verschillende hapjes. Een stokbroodje, kaas, noten of chips. Ook in deze hapjes zitten veel calorieën, en bovendien gaat het meestal niet om de meest gezonde hapjes. Ook heeft onderzoek aangetoond dat grenzen vervagen bij het drinken van alcohol en dat mensen die alcohol hebben genuttigd meer eten dan mensen die geen alcohol hebben genuttigd. Dit helpt natuurlijk niet bij je dieet.

Alcohol kan dus wel degelijk een dikmaker zijn. Maar ook voor alcohol geldt, dat wanneer je niet meer calorieën binnen krijgt dan je lichaam verbrandt, je er ook niet dik van zult worden.