Is een kroket gezond?

Een kroket is een in Nederland veel gegeten snack. Meestal wordt een vleeskroket bedoeld wanneer er wordt gesproken over een kroket. Een kroket is echter niet alleen een vleeskroket waar je misschien het eerste aan denkt. Een kroket is bijvoorbeeld ook een viskroket, kipkroket, een groentekroket of een aardappelkroket. Nederlanders eten gemiddeld 25 kroketten per persoon, per jaar. Zo’n 300 miljoen in totaal.

De vulling van een kroket kan van alles zijn. Als het maar tot een gladde massa gepureerd kan worden. Na het afkoelen wordt deze ragout door ei, bloem en paneermeel gerold waarna deze gefrituurd kan worden.

De rundvleeskroket
Wanneer we het over een kroket hebben, wordt meestal de vleeskroket bedoeld. Deze kroket is een stuk gezonder dan je zou denken. Een kroket weegt ongeveer 75 gram en bevat de volgende voedingsstoffen nadat deze in de frituurpan is bereid:

177 calorieën
8 gram eiwit
12,7 gram koolhydraten
10 gram vet
1,1 gram voedingsvezel

Dat betekent dat een man met een behoefte van 2500 calorieën per dag, 14 kroketten per dag mag eten. Een vrouw zou met een caloriebehoefte van 2000 calorieën per dag, 11 kroketten per dag mogen eten.

Voedingswaarde per 100 gram in de frituurpan bereide kroket:
236 calorieën
10,7 gram eiwit
16,9 gram koolhydraten
13,6 gram vet
1,5 gram voedingsvezel

De kroket bevat relatief weinig calorieën. Hoe groter de kroket is, hoe minder calorieën deze zal bevatten. Met name de paneerlaag en het frituurvet bevatten namelijk veel calorieën. In vergelijking met andere snacks is een kroket helemaal niet ongezond. Chips of koek bevat namelijk al meer dan 2 keer zoveel calorieën als een kroket. Daarnaast bevat de kroket eiwitten, waardoor deze zorgt voor een vol gevoel.

Nadeel van de kroket is dat deze relatief veel vet bevat, al is de hoeveelheid vet in vergelijking met andere snacks ook erg laag. Chips bevat namelijk meer dan 35 gram vet per 100 gram en koek bevat al snel 20 tot 30 gram vet per 100 gram. De gefrituurde kroket bevat dus ook relatief weinig vet in vergelijking met andere snacks.

Het is voor het grootste gedeelte afhankelijk van hoe je de kroket bereidt. Gebruik je daarvoor gezonde frituurolie?

Natuurlijk is een kroket in vergelijking met groente of fruit ongezond. Maar in vergelijking met andere snacks is de kroket een goede keuze met relatief weinig calorieën en vet en juist veel eiwitten, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Kies dus vooral rustig voor een kroket!