Pauze met sporten? Hoe snel gaat je conditie achteruit?

Hoe snel gaat je conditie achteruit als je stopt met sporten? Hoe snel gaat je spiermassa verloren? Moet je dan weer helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van spiermassa en conditie?

De conditie is en term voor het uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en snelheid. Doordat de conditie zo veelzijdig is, en deze door het doen van verschillende sporten ook verschillend is, is het zeer afhankelijk van welke sport je beoefent, hoe snel de conditie achteruit zal gaan als je een periode niet sport. Bij hardlopen of joggen is bijvoorbeeld vooral het uithoudingsvermogen en de snelheid van belang. Deze factoren nemen snel af door niet te sporten. Zodoende kan je al in een periode van twee weken een behoorlijke achteruitgang hebben.

De sportprestaties kunnen door het stoppen met sporten drastisch verminderen. En dat kan in een zeer korte tijd Zodra je stopt met sporten zal je conditie achteruit gaan. Hoe langer je niet sport, hoe meer je conditie achteruit gaat. Door 3 maanden niet te sporten, zou je conditie weer net zoveel zijn, als in het geval dat je nooit zou hebben gesport.

Door 2 keer per week te sporten, of 1 keer per week op een zeer hoge intensiteit kan je je conditie redelijk behouden. Dan verbetert je conditie niet, maar wordt deze zeker ook niet slechter. Wanneer je dus even niet kan sporten vanwege een drukke periode zoals kerst of een vakantie, is het zeer verstandig om toch 1 dag per week een intensieve sport te beoefenen. Ook kan je bijvoorbeeld een periode een andere sport beoefenen. Op vakantie kan je wandelen, zwemmen of gewoon naar de sportschool gaan! Heb je een blessure? Dan kan je lichte sporten zoals fietsen wellicht wel doen! Zo voorkom je dat je conditie helemaal verloren gaat.

Ook wordt vaak gezegd dat je na een periode van rust de conditie wel sneller op kan bouwen in vergelijking met een persoon die voor het eerst start met de sport.

Hoe veel de conditie achteruit gaat verschilt van persoon tot persoon en is ook nog eens sterk afhankelijk van de sport die je beoefent en van wat je doet in de rustperiode. Doe je helemaal niks, dan kan het heel snel gaan. Beoefen je andere sporten, of doe je een wekelijks training en eet je gezond, dan kan het goed zijn dat je conditie goed op peil blijft.