Krachttraining is het beste middel tegen een buikje op leeftijd!

Dit grootschalige onderzoek van de Universiteit van Harvard bewijst dat krachttraining een gunstiger effect heeft op de vetmassa dan aerobe training (cardiotraining). Dat is opvallend omdat vaak het tegenovergestelde wordt gedacht. Met krachttraining verbrand je tijdens de training immers een stuk minder calorieën dan een cardiotraining zoals joggen of fietsen. Met krachttraining verbrand je een paar honderd calorieën per uur. Een flinke cardiotraining verbrand al snel meer dan 500 en soms zelfs tot wel 800 calorieën per uur. Toch zorgt krachttraining voor meer verlies van vetmassa rondom de middel. En juist dit vet is van groot belang voor de gezondheid.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek werden 10.500 mannen een periode van 12 jaar gevolgd. Bij de start van de studie waren deze mannen tussen de 40 en 75 jaar. De tailleomvang werd gemeten. De tailleomvang is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid. De mannen werden onderscheiden aan de hand van de mate waarin ze sportten. Zowel de soort sport, als de duur van de sport was van belang. Het onderzoek heeft plaats gevonden van de jaren 1996 tot en met 2008.

Het resultaat
Bij de groep mannen nam in de 12 jaar dat het onderzoek duurde, de tailleomvang gemiddeld met 6,6 centimeter toe. Deze toename was een stuk minder bij de mannen die aan krachttraining deden. Zij kwamen slechts 3 centimeter bij in hun taille. De toename van de taille kon nog verder worden vermindert door meer aan krachtsport te doen.

Wie 30 minuten cardiotraining vervangt met 20 minuten krachttraining, heeft een taille omvang van 0,34 centimeter minder.

Wie 30 minuten tv-kijken vervangt door 20 minuten krachttraining, heeft een taille omvang van 0,76 centimeter minder.

Hieruit blijkt al dat aerobe oefeningen zeker een positief effect hebben op de omvang van de buik. Krachttraining heeft alleen een veel positiever effect.

Hoe kan dit?
Wanneer je ouder wordt, verlies je gedurende de jaren spiermassa. Spiermassa neemt een veel kleinere massa in dan vetmassa en verbruikt bovendien veel meer calorieën. Ongemerkt krijg je dus steeds meer vetmassa met de jaren, ook als je gewicht gelijk blijft.

Door aan krachttraining te doen zorg je ervoor dat de hoeveelheid spiermassa gelijk blijft, of zelfs toeneemt. Dit zorgt ervoor dat het metabolisme niet langzamer wordt. Cardiotraining zorgt nauwelijks voor extra spiermassa.

Is cardiotraining dan overbodig?
Aerobe beweging heeft veel voordelen dus het is zeker niet zo dat deze training overbodig is. Het heeft een zeer gunstig effect op hart- en bloedvaten en ook voor gewichtsverlies op de korte termijn omdat je er veel calorieën mee kunt verbranden.