Van welke voeding krijg je gele tanden?

Onze voeding heeft veel effect op ons uiterlijk. Niet alleen heeft voeding natuurlijk alles te maken met je figuur, ook je gebit is voor een deel afhankelijk van je voeding. Hoe vaker je op een dag eet, hoe vaker je gebit wordt blootgesteld aan de schadelijke effecten van de suiker. Daarom is het ook verstandig om niet de hele dag door te eten maar het bijvoorbeeld te houden bij 3 hoofdmaaltijden per dag. Maar van welke voeding krijgen je tanden een kleur?

Een veel voorkomend misverstand is om te denken dat de tanden zelf verkleuren door onze voeding. Het is eigenlijk het laagje tandplak op de tanden die verkleurd door het eten of drinken van bepaalde dingen. De verkleuring komt doordat het laagje tandplak de kleurstoffen uit de voeding opneemt. Een groot deel van de verkleuring kan dus worden voorkomen door tandplak te voorkomen. En tandplak voorkomen doe je met een juist mondhygiëne en regelmatig een bezoek aan de mondhygiëniste. Bij sommigen is het glazuur van de tanden zo slecht, dat de kleur wel daadwerkelijk op de tanden gaat zitten.

Top 4 van voeding die zorgt voor gele tanden:

Roken
Oorzaak nummer 1 van gele aanslag op tanden is roken. Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor de kleur van je tanden.

Koffie
Koffie heeft een effect op de zuurgraad van de mond. De kleurstoffen in koffie tasten bovendien de tandplak aan. Zo verkleuren je tanden en krijgen ze een gelige kleur.

Thee
Witte thee geeft vrijwel geen aanslag op de tanden. Zwarte thee zorgt juist voor de meeste aanslag. Wat veel mensen niet weten is dat ook groene thee zorgt voor verkleuring van de tanden.

Wijn
Wijn is één van de producten die de meeste verkleuring tot gevolg heeft.