Wat zijn de effecten van te veel cafeïne?

Cafeïne verbetert sportprestaties. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van het binnen krijgen van te veel cafeïne?

Doordat cafeïne een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel heeft krijg je meer energie waardoor je reactievermogen verbetert, je je beter kan concentreren en ook een groter uithoudingsvermogen krijgt. Je presteert dus beter tijdens het sporten. Daarnaast heeft cafeïne ook een positief effect op het geheugen. Je hoeft voor deze effecten echter niet veel cafeïne binnen te krijgen. Al bij 2 koppen koffie heb je deze positieve effecten. Wanneer je meer cafeïne binnen krijgt, worden deze effecten niet groter.

De effecten van cafeïne treden al op vanaf 30 minuten na het drinken of eten van cafeïne. De effecten kunnen zo’n 2 uur aanhouden. De helft van de cafeïne die je eet of drinkt, kan al na 3 tot 4 minuten in je bloed worden gemeten.

Bij grote hoeveelheden cafeïne kunnen er ongewenste effecten optreden. Dit uit zich in symptomen als prikkelbaarheid, rusteloosheid, duizeligheid, angstgevoelens, slapeloosheid, trillingen, hoofdpijn, suizende oren en hartkloppingen. Het verschilt per persoon wanneer er sprake is van een te veel aan cafeïne.

Voor zwangere vrouwen geldt dat zij cafeïne beter kunnen laten staan. De cafeïne is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Ook tijdens de borstvoeding kan cafeïne die de moeder binnen krijgt ervoor zorgen dat de baby onrustig en minder goed slaapt.

Bloeddruk
Het drinken van cafeïne kan de bloeddruk flink verhogen. Dit effect is echter maar tijdelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat cafeïne op de lange termijn niet leidt tot een hogere bloeddruk. Cafeïne geeft verder ook geen vergroot risico op hart- en vaatziekten of kanker.

Hoe weet je dat je te veel cafeïne drinkt?
Eigenlijk weet je pas dat je te veel cafeïne binnen krijgt wanneer je stopt met het drinken en eten van voeding met cafeïne. Dus laat thee, koffie, cola, energiedrankjes en alle andere voeding met cafeïne even staan en kijk hoe je lichaam reageert. Krijg je ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen, dan drink je te veel cafeïne. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen zeker een week duren.