Courgette, veelzijdig en gezond!

Courgette is familie van de komkommer en familie van de meloen. Het is een groene vrucht die dezelfde vorm heeft als een komkommer maar vaak net iets minder lang is. De courgette is heel makkelijk te kweken en kan dus gemakkelijk in de eigen tuin worden gekweekt. Wat velen niet weten is dat de courgetteplant ook prachtige (eetbare) bloemen heeft. Maar waarom is courgette gezond? Welke vitaminen en mineralen zitten erin?

Wat de courgette gezond maakt is dat deze relatief weinig calorieën bevat en wel vezels en eiwitten. 100 gram courgette bevat slechts 27 calorieën maar wel bijna 2 gram eiwitten. Daardoor heb je langer een vol gevoel en is het een goede aanvulling op het bord.

Vitamine C
Courgette bevat heel veel vitamine C. 100 gram courgette bevat namelijk al 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, zo’n 15 milligram. Met een portie courgette van 200 gram krijg je dus al 56% van de hoeveelheid vitamine C die je nodig hebt per dag binnen.

Vitamine A en vitamine B
Courgette is zeer rijk aan verschillende soorten vitamine B. Vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11 en vitamine B12. Door de vitamine A in de courgette is deze goed voor de ogen. Ook luteïne en zeaxanthine hebben een positieve werking op de ogen!

Mineralen
Courgette is rijk aan kalium (200 mg), calcium (30 mg), fosfor (20 mg) en magnesium (5 mg).

Wat doen met courgette?
Courgette is een zeer veelzijdige groente die gemakkelijk in gerechten verwerkt kan worden. Het is te combineren met rijst, pasta en aardappelen en gemakkelijk te gebruiken voor bijvoorbeeld een ovenschotel, curry of pizza.

De courgette kan, net als de aubergine, beter niet in de koelkast worden bewaard. Een donkere koele plek met weinig tot geen lichtinval is het beste. Op die manier blijft de courgette lang houdbaar. Zeker wel 5 dagen. Wanneer de courgette niet meer stevig is, dan kan er nog altijd soep van worden gemaakt.

Voedingswaarde courgette
100 gram verse courgette bevat 27 calorieën, 1,8 gram eiwit, 1,1 gram vezel en 4,5 gram koolhydraten. De groente bevat geen vet.

Courgette neemt wel veel vet op tijdens het bakken. Daarom is het belangrijk om niet te veel vet in de pan te doen of de courgette in de oven te bakken of te stomen of grillen.