Kan je hoofdpijn krijgen door het eten van suiker?

Veel mensen die overgaan op een suikervrij voedingspatroon, zweren erbij. Door het suikervrij eten verdwijnen veel lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn en zelfs migraine. Maar is er daadwerkelijk een link aan te tonen tussen het hebben van hoofdpijn en de hoeveelheid suiker in je voeding?

De welbekende glucosedip na het eten van veel snelle koolhydraten zoals suiker, kan gepaard gaan met hoofdpijn. Dit is het moment dat de parate suikervoorraad in het lichaam op is, en er een signaal vanuit je lichaam komt om te gaan eten. Het is de welbekende vicieuze cirkel bij het eten van suiker. Want hoe meer suiker je eet, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt en even later weer daalt. Dit kan dus zeker een oorzaak zijn van hoofdpijn.

Wie het echt wil weten, kan het natuurlijk gemakkelijk zelf uittesten. Wanneer je last hebt van hoofdpijn kan je gerust een tijdje geen suiker eten. Let daarbij wel op, suikervrij eten is moeilijker dan je zou denken. Na ongeveer een maand eten zonder suiker kun je hier een conclusie aan verbinden.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen hoofdpijn door het eten van suiker, en hoofdpijn door het te weinig drinken. 1 van de eerste symptomen van uitdroging is namelijk het krijgen van hoofdpijn! Bovendien wordt dorst vaak verward met honger. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende drinkt!