Wat is gezonder, fritessaus of mayonaise?

Het verschil tussen fritessaus en mayonaise is groot! De samenstelling van mayonaise is wettelijk bepaald. Je mag echter elke saus fritessaus noemen. Dit zorgt uiteraard voor hele grote verschillen. Qua voedingswaarde kan je kan je in ieder geval het beste kiezen voor een fritessaus, maar betekent dat ook dat frietsaus gezonder is?

Wat is het verschil tussen mayonaise en fritessaus?
Mayonaise bestaat altijd voor minimaal 70% uit vet en voor 5% uit eigeel. Dit kan hoger zijn in bepaalde soorten mayonaise, maar dit is nooit lager. Bestaat een ‘mayonaise’ namelijk niet voor 70% uit vet, dan mag dit geen mayonaise worden genoemd.

Het vetgehalte van fritessaus ligt meestal een stuk lager dan het vetgehalte in mayonaise. Qua voedingswaarde kun je dus het beste kiezen voor frietsaus. Vaak zit hier ‘maar’ 25% vet in, drie keer zo weinig als in mayonaise.

Daarnaast zit het grootste verschil tussen mayonaise en frietsaus in het aantal calorieën. Een mayonaise bevat namelijk al snel meer dan 700 calorieën. Een frietsaus bevat gemiddeld ronde de 300 calorieën. En dat zijn een hele hoop calorieën. Wil je afvallen, dan moet je natuurlijk eigenlijk alle sauzen laten staan. Maar als je toch echt graag een sausje hebt bij je patat, kies dan voor ketchup en dus eventueel voor frietsaus.

Mayonaise gezonder dan fritessaus?
Heel vaak wordt wel gezegd dat mayonaise toch gezonder is dan fritessaus. Dat ligt dus in ieder geval niet aan de hoeveelheid vet en calorieën. Mayonaise bevat minimaal het dubbele aantal calorieën en ongeveer drie keer zoveel vet. Maar waarom zeggen veel mensen dan dat mayonaise gezonder is?

Mayonaise kan gezonder zijn omdat dit pure ingrediënten bevat. Het bevat meer calorieën, bestaat alleen uit pure natuurlijke ingrediënten, dat kan van frietsaus niet gezegd worden, die zit namelijk vaak vol smaakversterkers, kleurstoffen en e-nummers. Dat kan natuurlijk ook gelden voor mayonaise in de supermarkt gekocht. Het ligt dus helemaal aan hoe je de mayonaise zelf maakt.

Wat is er nu echt gezonder?
De conclusie is zeer persoonlijk. Let je op de hoeveelheid calorieën omdat je af wilt vallen, kies van voor fritessaus. Wil je zo min mogelijk smaakversterkers en conserveringsmiddelen eten, dan kan je waarschijnlijk het beste thuis zelf mayonaise maken.