Wandelen is effectief en geschikt voor iedereen

Veel mensen denken dat wandelen niet onder sporten valt. Er wordt immers niet fanatiek bewogen en niet gezweet. Toch kan het even effectief zijn als hardlopen of een bezoek aan de sportschool. Bovendien is het gratis, kan het op elk moment van de dag en is het een sport die voor iedereen geschikt is doordat het slechts een hele kleine kans op blessures geeft. Maar er zijn ook nog vele andere gezondheidsvoordelen.

Gemoedstoestand
Wandelen heeft een positief effect op mensen met neerslachtige gevoelens en mensen die veel last van stress of angst hebben. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een depressie en vrouwen in de overgang veel baat hebben bij een dagelijkse wandeling. Door te bewegen maakt het lichaam de stof endorfine aan, dit gelukshormoon zorgt ervoor dat men zich psychisch een stuk beter voelt.

Uit onderzoek van de universiteit van Utrecht blijkt dat wandelen ook uitermate goed is voor mensen in het beginstadium van dementie. Ook andere geheugenstoornissen kunnen worden bestreden door te wandelen.

Gezondheid
Naast het effect op de psychische toestand heeft wandelen ook een erg positief effect op de lichamelijke toestand van de mens. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten doordat de conditie van hart en bloedvaten verbeterd. Daarnaast verlaagt wandelen het cholesterolgehalte en heeft het een bloeddrukverlagend effect. De kans op osteoporose verkleint aanzienlijk en spieren versterken.

Vet verbranden
Onderzoek heeft al uitgewezen dat men veel gemakkelijker vet verbrandt door gedurende langere tijd matig intensief te bewegen. Wandelen is dus zeer geschikt voor mensen die willen afvallen en vet willen verbranden. Dagelijks een halfuurtje wandelen zal op de lange termijn een enorm groot effect hebben. Met een halfuur wandelen worden al snel 200 calorieën verbrand. Als men dit elke dag doet betekent dit een gewichtsverlies van meer dan 8 kilo per jaar.