Wat is het verschil tussen een moorkop en een Bossche bol?

Veel mensen kennen het verschil niet tussen een Bossche bol en een moorkop. Zo beweren sommigen dat het verschil is dat de Bossche bol geheel overgoten is met chocolade en de moorkop maar voor de helft. Andere beweren dat de soort chocolade die wordt gebruikt verschillend is. Weer anderen beweren dat de vulling verschillend is. Maar wat is nu daadwerkelijk het verschil tussen een moorkop en een Bossche bol?

De Bossche bol is meestal wat groter dan de moorkop. Veel mensen denken dan ook dat een Bossche bol gewoon een groter formaat moorkop is, dit klopt niet. Er zit namelijk wel degelijk verschil in de manier van bereiden.

De Bossche bol wordt gemaakt van soezendeeg met de ingrediënten water, boter, meel en eieren. Dit deeg dient als een soort ballon welke wordt ‘opgeblazen’ door er slagroom in te spuiten. Ook de moorkop wordt hiervan gemaakt. De moorkop wordt juist vaak afgebakken als rondje, waarna door midden gesneden en gevuld met slagroom. Ook de vulling van beide bollen is anders. De gehele moorkop bevat zeer luchtig deegwaar. Een Bossche bol heeft echter alleen een luchtig deegwaar aan de zijkanten en heeft een vulling zonder deegwaar.

Daarnaast is de moorkop overgoten met chocoladeglazuur. Vaak voor de bovenste helft. Een Bossche bol is volledig omringt met pure gesmolten chocolade. Dit geeft een heel andere smaak.