Onderzoek: het effect van water drinken voor de maaltijd

Water drinken voor de maaltijd zorgt voor een voller gevoel waardoor je minder eet. Dat wordt vaak gezegd en is bij de meeste mensen ook bekend. Het klinkt ook logisch. Maar wat is nu echt het resultaat van het drinken van twee glazen water voor de maaltijd? Hoeveel val je daar daadwerkelijk van af?

De universiteiten van Birmingham en Oxford hebben het onderzocht en de resultaten gepubliceerd in het Engelse tijdschrift Obesity. Het onderzoek bevestigd wat we allemaal al weten. Water drinken voor de maaltijd helpt echt. Het vult de maag waardoor je minder eet.

Voor het onderzoek werden 84 volwassenen met overgewicht gevolgd gedurende een periode van 3 maanden. 42 personen moesten 3 maanden lang voor elke maaltijd twee glazen water drinken. De andere 42 personen deden dit niet. De 42 personen die water dronken vielen gemiddeld 2,4 kilo af binnen de drie maanden. Ook de controlegroep van personen die geen water dronken, verloor gewicht, namelijk 1,2 kilo gemiddeld. Waarschijnlijk doordat zij wisten dat hun gewicht werd gemonitord.

Het gewichtsverlies is niet groot, maar zeker aanwezig. Zeker omdat het slechts een kleine zeer gezonde aanpassing van de levensstijl is. Gemakkelijk vol te houden en zeker de moeite waard.